Nem emelt kamatot az MNB!

Elemzések2022. jan. 6.HP

A csütörtöki betéti tenderen az MNB 4 százalékon változatlanul hagyta az egyhetes betéti kamatlábat, mely az irányadó kamat szerepét tölti be Magyarországon. Az elkövetkezendő hónapokban az inflációs kockázatok miatt azonban 4,5 százalék felé emelkedhet az egyhetes betéti kamatláb a kereskedelmi bankok várakozásai alapján.

Nem emelte meg az egyhetes betéti kamatlábat az MNB a mai napon tartott tenderen. Az egyhetes betét kamata így kereken 4 százalékon áll.

A növekedés.hu által megkérdezett bankok szerint az aktuális inflációs kockázatok tükrében 4,5-5 százalékig emelheti az MNB az egyhetes betéti kamatlábat az év első felében, mely az effektív kamat szerepét tölti be hazánkban.

A jegybanki alapkamat 2,4 százalék december közepe óta. A következő kamatdöntő ülésen az MNB az alapkamatot várhatóan tovább emeli. Ez azonban inkább egy szimbolikus lépés.

Az alapkamat és az egyhetes betéti kamatlábak közötti különbséget az MNB várhatóan mindaddig fenntarthatja, amíg nem enyhülnek érdemben az inflációs kockázatok.