Nem emelt kamatot az MNB

Elemzések2020. szept. 22.Harsányi Péter

A jegybank a gazdaság támogatása és az infláció leszorítása között kénytelen egyensúlyozni. Az elkövetkezendő hónapokban nem várható jelentős elmozdulás a hazai monetáris politikában.

A Magyar Nemzeti Bank a piaci konszenzusnak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon. Az alapkamat 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatláb pedig 1,85 százalékon maradt.

Mi várható?

A jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció átmenetileg a 4 százalékos toleranciasáv felé emelkedett. Emiatt egyelőre nem várható újabb számottevő lazítás. Az MNB emellett a forint stabilizálása érdekében sem enyhít tovább a pénzpolitikán.

A gazdasági szereplőket továbbra is célzottabb programokkal segítheti a jegybank. Erre jó példa a kkv szegmenst támogató Növekedési Hitelprogram Hajrá vagy a vállalatok forrásbevonását segítő Növekedési Kötvényprogram.

Másfelől jelentősebb szigorításra sem érdemes számítani. Az infláció a mérsékeltebb belső és külső kereslettel párhuzamosan az év végétől ismét csökkenni kezd és 2022 végéig fokozatosan visszatérhet a 3 százalékos jegybanki cél közelébe. A jegybanki döntések eleve 5-8 negyedéves távon fejtik ki hatásukat.

Ezenfelül a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon és a régióban is nagyobb volt a vártnál a második negyedévben, ezért indokolt a támogató jegybanki jelenlét.

Összességében tehát nem várható jelentős elmozdulás a monetáris politikában az elkövetkezendő hónapokban.

A koronavírus járvány alakulása azonban érdemben befolyásolhatja a kilátásokat.