Nyugdíjba vonul a sárga csekk?

Elemzések2020. aug. 25.Növekedés.hu

Az úgynevezett készpénzfizetési megbízások komoly kihívót kaptak az idén. Ez a fizetési kérelem, amely még nem terjedt el széles körben, de ha ez megtörténik, akkor sokkal kevesebb csekkes fizetés lehet és a méregdrágán fenntartható készpénzállomány is csökkenhet. A money.hu szakértői a Növekedés-hu-nak készített összeállításukban bemutatják, mi is az a fizetési kérelem.

Óriási lépést, másként mondva mérföldkövet jelentett a magyarországi bankolásban az azonnali fizetési rendszer rajtja idén márciusban.

Azóta ugyanis rögtön megérkeznek a maximum 10 millió forintos lakossági átutalások. Fontos, hogy az azonnali fizetési rendszer elindítása nem csak erről szól, hanem több új, elektronikus banki megoldásnak ágyaz meg, amelyek segítségével egyszerűbb, kényelmesebb és gyorsabb lesz a mindennapi bankolás. Egyúttal a hazánkban nemzetközi szinten is magasnak mondható GDP-arányos készpénzállomány is elindulhat az uniós átlagok felé.

Új elemek a mindennapi bankolásban

Az újdonságok között vannak a másodlagos azonosítók, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy utalásnál a hosszú bankszámlaszám helyett elég megadni a “címzett” mobilszámát, e-mail címét vagy adószámát. Persze ez csak akkor működik, ha ő azt már korábban megadta a bankjának, azaz regisztrálta ezeket az azonosítókat.

Szintén idei újítás, hogy szeptembertől már az úgynevezett kötegelt átutalások is azonnal befutnak, vagyis például egy több 1000 alkalmazottat foglalkoztató cégnél a fizetéseket egy gombnyomással el lehet küldeni az érintettek bankszámláira úgy, hogy azok 5 másodpercen belül meg is érkezzenek.

Miért tudja felváltani a csekkezést?

Újdonságnak számít a fizetési kérelem is, ám ez még nem terjedt el széles körben.

Ennek részben az is lehet az oka, hogy a bankok első körben az azonnali fizetési rendszer elindítására koncentráltak, és csak utána láttak hozzá a további fejlesztésekhez. A fizetési kérelem nagyon leegyszerűsítve egy, a szükséges adatokkal előre kitöltött átutalás.

A fizetési kérelmet például egy cég, mondjuk egy áramszolgáltató, küldi el a fogyasztónak, aki, ha megfelelőnek tartja a számla összegét, akkor egyetlen jóváhagyással kiegyenlítheti a számlát.

“A fizetési kérelem elterjedéséhez szükség van arra, hogy mind a szolgáltató vállalatok, mind pedig a fogyasztók nyitottak legyenek erre az újításra: például a már említett áramszolgáltatók, gázszolgáltatók vagy éppen mobilcégek is bekapcsolódjanak a rendszerbe, valamint, hogy az ügyfelek is kipróbálják és megtapasztalják ennek előnyeit”

- mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommukációs vezetője.

A nyitottság ebben az esetben azt jelenti, hogy meg kell nézni, az adott banknál van-e már fizetésikérelem-szolgáltatás. Ha pedig van, akkor ki kell tölteni a használatához szükséges adatokat. Fontos, hogy a fizetési kérelmeket nem muszáj azonnal teljesíteni, ugyanis két hónapig érvényesek. Vagyis rendelkeznek a csekkek azon tulajdonságával, hogy akkor fizethetnek azon keresztül az érintettek, amikor ők szeretnének. A fizetési kérelmet azonban otthonról, a számítógépről, vagy mobiltelefonról is el lehet intézni, nem kell például a postára menni.

Németh-Simkó Judit azt is elmondta, hogy

a fizetési kérelem nem csak cégek és fogyasztók között működik, hanem két magánszemély között is.

Például, ha egy baráti társaság egyik tagja megveszi mindenkinek a színházjegyeket, akkor utána fizetési kérelmet küldhet a többieknek, akik, ha azt elfogadják, akkor máris az illetőnél lesz a pénz. Fontos, hogy a fizetési kérelmek nem csak az érintettek számlaszámára küldhetőek, hanem a fentebb bemutatott másodlagos azonosítókra (mobiltelefonszám, e-mail cím, adószám) is.

A fizetési kérelem a jövőben akár a pékségben vagy a piaci zöldségesnél történő vásárlásnál is működhet. Elég lesz ugyanis az eladó QR-kódjának beolvasásával kifizetni a számlát.

Miközben a fizetési kérelmek elterjedése a küszöbön van, a QR-kódos fizetések térnyerésére még várni kell.

Az újdonságok miatt is érdemes megnézni az ajánlatokat

Ahogy arról tehát szó volt, az azonnali fizetési rendszer elindítása után egy sor újdonság jelenik meg, amelyek egyszerűbbé, kényelmesebbé, készpénzmentesebbé teszik a mindennapi bankolást. Ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevételéhez a bankszámla biztosítja a kaput. A money.hu szakértői szerint éppen ezért

mindenkinek érdemes időről-időre végiggondolni, hogy az elmúlt időszak elektronikus fizetési megoldásai által változtak-e saját szokásai, használ-e például gyakrabban bankkártyás fizetést vagy átutalást készpénz helyett. Illetve rendszeresen áttekinteni, hogy a számlavezető bankja mennyiért nyújtja a különböző szolgáltatásokat, mennyit kér az átutalásokért, az azonnali fizetésekért, a bankkártyáért.

A money.hu bankszámla-kalkulátorával könnyen ellenőrizni lehet, hogy van-e esetleg egy másik banknak olcsóbb, a saját igényeknek jobban megfelelő bankszámlacsomagja. Ha pedig van kedvezőbb, szimpatikusabb ajánlat, akkor nem kell habozni, ma már “egyablakos” ügyintézéssel hamar elintézhető a bankváltás. Azaz csak el kell indítani a folyamatot, utána mindent a bank intéz.