Pár száz forintért lehet házakat venni – átverés helyett óriási ingatlanos húzás

Elemzések2024. ápr. 7.D.J.

Mindössze egy euróért már Szardínia szigetén vagy épp Szicíliában is lehet házat venni. Viszont a fillérekért értékesített ingatlant az alacsony árért cserébe kötelező felújítani.

Itthon a fővárosi ingatlanpiacról sokat elárul, hogy jó páran vannak, akik kiemelt fizetés mellett is csak álmodoznak egy saját tulajdonú otthonról. Beszéltünk olyan céges középvezetővel, aki az átlagbérnek úgy a háromszorosát keresi meg, de azt mondja: a jelenlegi árak mellett képtelen megfelelő lakást vásárolni.

Nem véletlen, hogy egyre többen szemelik ki maguknak a vidéki településeket. A budai hegyekben vannak olyan községek, mint Telki vagy Budajenő, ahol az új házak gombamód nőnek ki a földből. Előbbi a rendszerváltás óta több mint a hatszorosára nőtt.

De itthon egyetlen falu sincs, ahol olyan jó árakba lehetne futni, mint Olaszországban.

Ugyanis Itáliában akár 1 euróért vagyis pár száz forintért is lehet házat venni. Elsőre ez nyilván teljes képtelenségnek tűnik, pedig van benne logika. Mivel a fiatalok Olaszországban is egyre inkább a városokba költöznek, rengeteg festői, eldugott kis olasz falu kezd elnéptelenedni.

Mindez oda vezetett, hogy mintegy 25 önkormányzat csak egy jelképes összegért árul komplett házakat.

Az óriási üzletnek azért vannak apróbetűs buktatói is: az új tulajdonosnak belátható időn belül fel kell újítania a megszerzett ingatlant. A határidő helyszínenként változik: van ahol két hónapon máshol egy év belül kell beadni a felújítási terveket.

Nem muszáj a pincétől  a padlásig kikupálni a megvett házat. A hatóságok van hogy megelégednek azzal is, ha a tulaj helyrehozza a homlokzatot.

A felújítási költségek viszonylag alacsonyak szoktak lenni: a renoválást akár 8 millió forintból is meg lehet úszni.

Bár a programba bekerült ingatlanok legtöbbje szerény falusi ház vagy nyaraló, néhány impozáns épületet is lehet találni a kínálatban. Ezekhez persze jóval magasabb árcédula kapcsolódik.

Bologna mellett például árulnak egy volt kolostort is, amelynél az alapvető felújítási munkálatok alsó hangon is több százmillió forintot kóstálnak.

Akadnak önkormányzatok, akik mindezeken felül az adás-vétel után garanciadíjat is kérnek, mivel szeretnék látni, hogy az új tulaj elkötelezte magát a felújítás mellett. A garanciadíjat van, ahol 1000 euróval meglehet úszni, de néhol 10 ezret is elkérnek.

Egy eurós házakra ma már Szardínia szigetén, Szicíliában vagy a Rómához közeli Abruzzo régióban is le lehet csapni.

A hatóságok remélik, hogy az új lakástulajdonosok beáramlása a helyi gazdaságot is serkenti, mivel a beköltözők remélhetőleg helyi termékeket vásárolnak, helyi építőmunkásokat foglalkoztatnak, pénzt ölnek a helyi látnivalókba, és még a turizmust is fellendítik a butikhotelek vagy panziók létrehozásával.

Viszont azok a vevők, akik nem rendelkeznek olaszországi lakóhellyel vagy nem beszélnek olaszul, több akadályba ütközhetnek a munkaszervezés és az ingatlan hasznosítása során.

Rubia Daniels amerikai vásárló, aki évekkel ezelőtt vett egy 1 eurós házat Szicíliában, a Travel + Leisure 2022-es számában elmondta, hogy a potenciális házak személyes megtekintése elengedhetetlen, ahogyan az alapok és a falak állapotának vizsgálata is.

"Semmiképpen ne próbálkozzunk online - ott kell lennünk, hogy lássuk és megtapasztaljuk a folyamatot, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfontolt döntést hozunk" - mondta Daniels.