Rossz volt a termés, drága lesz idén a halloween-tök 

Elemzések2021. okt. 19.Kovács Dániel

Glédában állnak a narancssárga halloween-tökök a zöldségesboltokban, áruházakban, a korai madarak már haza is vitték a faragni valót. A tökkirályként is emlegetett termesztő, Keszler László arra figyelmeztet, rosszul sikerült az idei töktermés, áruhiány várható, ezért senki ne hagyja a vásárlást az utolsó pillanatra...

- Teljes tökőrület van - mutat körbe Keszler László töktermesztő, aki éppen egy fesztiválra szánt tökszállítmányt pakol fel a platóra.

A termelő szerint hat-hét éve kezdett a dísztökök népszerűsége felfelé ívelni, egyrészt divatba jött a halloween, ezzel együtt pedig a töklámpások készítése, ez ma már ott tart, hogy amelyik családban gyerek van, ott egy-két tököt szinte kötelező hazavinni. Becslése szerint idén is bőven kétszázezer fölött alakul majd az eladott dísztökök száma.

- Már nem csak a halloween-tök a menő, egy ideje divatba jött a karácsonyi díszítés mintájára az őszi dekoráció, egyre többen szeretnék a kapu elejét, a verandát, vagy az étkezőasztalt feldobni néhány hangulatos őszi dísszel, és mivel ilyenkor virágból nincs túl nagy választék, leginkább az árvácska és a krizantém nyílik, ezért nagyon elterjedt a dísztök - meséli Keszler László hozzátéve, a tök sokkal tartósabb a virágnál, hónapokon át lehet az otthon dísze, ráadásul csak dísztökből nyolcszáz különböző fajta van, így lehet játszani a színekkel, formákkal.

Tökjó ízek, fesztiválok

A termelő szerint az is hozzájárult a tök népszerűségéhez, hogy egyre több a tökös rendezvény, ilyen a rácalmási és az őrségi tökfesztivál, a Martonvásári óriástök kiállítás vagy a Velencei-tavi Tökreszállás és a Tápiószentmártoni országos tökfaragóverseny.

Emellett a szezonális gasztronómia megerősödésével felkapottak lettek a tökös ételek is. Változatos sütőtök és krémleves-receptek lepik el ilyenkor ősszel a magazinokat is. Ráadásul a rengeteg tökös program a termesztőknek is kapóra jön, mivel egyrészt jobban fogy a portékájuk, másrészt kitolják a szezont. 

Rosszul sikerült az idei termés

Ám Keszler László azt sem rejti véka alá, hogy idén a száraz nyár nem tett jót a dísztöknek, ezért várhatóan kevesebb halloween-tök kerül majd a boltokba. 

- A kereslet idén sem lesz kevesebb, arra számítok, hogy hamar elkapkodják majd a készleteket.

Jelenleg stabilan tartja magát a 150 forintos kilónkénti nagyker ár, de mivel kevesebb termett, elképzelhető, a kalodás tök ára a kétszáz forintot is meg fogja ugrani

- vélekedik a termesztő hozzátéve, senkinek sem ajánlja, hogy az utolsó pillanatra hagyja a faragnivaló tök megvásárlását, mert könnyen lecsúszhat róla. Érdemes minél előbb megvenni, mivel a tök hűvös helyen jól tárolható, biztosan kibírja október végéig - tanácsolja a termesztő, aki azt is elárulja, a halloween előtti napokban gyakran bujkál a házában a vevők elől, akik rendre megrohamozzák a termelőket, miután a boltokból elfogyott a tök.

Főleg most, hogy nem csak a boltok, hanem számos cég is nagy tételben vásárol fel tököt, amit a dolgozóknak adnak céges ajándékként.

Nehéz összehozni a jó termést

Az idei gyenge termés koránt sem egyedi eset, ennek elsősorban az az oka, hogy a tök nagy tapasztalatot, szakértelmet igényel, és az időjárás is könnyen keresztül tudja húzni a számításokat.

Tavasszal kihúzunk egy fóliát a szántóföldön, ezek alá kerülnek a palánták, amelyek csepegtetőszalagon keresztül kapják a vizet és a műtrágyát. Az ültetés időpontját nagyon nehéz eltalálni. Ha túl korán mennek a földbe, mindent tönkretehet a fagy. Ha túl későn, akkor nem kapják meg a szükséges csapadékmennyiséget - mutat rá Keszler László hozzátéve, traktorral nagyon nehéz behajtani a tökföldre, ezért nem hátrány, ha van a termelőnek drónja, amivel permetezni tud.

- A töktermesztés, akárcsak a dinnye esetében generációról generációra száll, családi gazdaságok foglalkoznak vele. A dinnyéseknek annyiban nehezebb a helyzetük, hogy nagyon rövid idő áll rendelkezésükre az eladásra, mivel a dinnye gyorsan romlik.

Egy szeptember elején leszedett sütőtököt ha jól tárolom, még februárban is el tudom adni, amikor már magasabb az ára - mondja a termelő érdekességként megjegyezve, hogy az összes értékesítésből csupán egy egészen kis szeletet hasítanak ki a halloween tökök. A prímet a sütőtökök viszik, ezen belül is elsősorban a sárga kanadai sütőtök és a sonkatök, jelenleg ezekből is termelik a legnagyobb mennyiséget Magyarországon.

És bár a multik polcai bele lehet futni import áruba, a forgalomba kerülő tökök kilencven százaléka hazai termék

Konzorciumban termesztett óriástök

Keszler Lászlót nem véletlenül nevezik a szakmai berkekben tökkirálynak, a termesztő gigantikus méretű tökeivel már hétszer egymás után lett országos bajnok a Rácalmási Tökfesztiválon, saját korábbi rekordjait is megdöntve, legutóbb egy négyszáz kilót is meghaladó monstrummal végzett az első helyen.

A termesztő most már komolyabb babérokra tör, de a világrekordhoz még sokat kell fejllődnie, azt ugyanis éppen a napokban állította be egy olasz termesztő, aki a beporzástol számítva száztíz nap alatt nevelt egy 1226 kilogrammos példányt. De Keszler László már nem is egyedül dolgozik, több termesztővel együtt összehoztak egy konzorciumot és közösen vágnak neki a világrekordnak.

Szerbiában már sikerült egy versenyen megcsípnünk a második helyet egy 520 kilós tökkel. Lett volna egy 630 kilós példányunk is, de sajnos az a verseny előtt két héttel megrepedt, és sérült tököt nem lehet nevezni - eleveníti fel Keszler László, aki abban bízik, jövőre a konzorcium tökei a világranglistán is eredményesek lesznek.

Ez egyébként pénzügyileg is megérné nekik, a világbajnoki címmel ugyanis tizenötezer eurós pénzjutalom is jár, ráadásul utána még más nagy versenyeken is lehet rallizni a díjnyertes tökkel. Ugyanakkor költség is bőven van vele, egy óriástök növesztéséhez speciális talaj kell, nem mindegy, hogy milyen vízzel van öntözve, és a mozgatásához darus járműre van szükség.