Történelmi csúcson a foglalkoztatottság Magyarországon - ekkora béremelkedés várható

Elemzések2021. aug. 27.Harsányi Péter

Ismét 4 százalék alá süllyedt júliusban a munkanélküliségi ráta hazánkban. Viszonyításképpen az eurózónában közel kétszer ilyen magas a munkanélküliség. A foglalkoztatottság újabb történelmi csúcson, több mint 4,7 millió fő dolgozik hazánkban. A vállalkozások munkaerő kereslete fokozatosan növekszik, ami az átlagbérek dinamikus emelkedését vetíti előre. Az MNB előrejelzései alapján a fizetések idén, jövőre és 2023-ban évente átlagosan 7,5 százalékkal emelkedhetnek.

A munkanélküliek száma 2021 júliusában 189 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra süllyedt. Összehasonlításképpen az eurózónában közel kétszer ilyen magas a munkanélküliség.

Az MNB aktuális előrejelzései szerint a munkanélküliségi ráta jövőre 3,5 százalékra mérséklődik.

Az átfogóbb kép érdekében érdemes megvizsgálni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait is. Ezek alapján kedvező, hogy a nyilvántartott álláskeresők létszáma 28,4 százalékkal, 262 ezer főre csökkent egy év alatt.

Foglalkoztatottság

Az állam és jegybank összehangolt gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a munkaerőpiac ellenálló volt, illetve gyorsan magához tért a koronavírus-válságot követően. Ez abból is látszik, hogy a foglalkoztatottak létszáma júniusban már megközelítette a 4,7 millió főt. A 15-64 évesek foglalkoztatottsági rátája 73 százalék közelébe emelkedett.

Júliusban tovább javult a helyzet. A foglalkoztatottság enyhén 4,7 millió fő felé emelkedett, a foglalkoztatottsági ráta pedig 73,3 százalékra nőtt. Ez újabb történelmi csúcsnak felel meg.

Forrás: MNB

Munkaerőhiány

Szintén kedvező, hogy a foglalkoztatottság emelkedése mellett a ledolgozott munkaórák száma is szépen emelkedik. A gyors gazdasági újraindulásnak köszönhetően több ágazatban már az idei második félévben visszatérhet a munkaerőhiány.

A szolgáltató szektor is lendületesebb bővülést mutat már a harmadik negyedévben. Utóbbira Virág Barnabás, az MNB alelnöke is felhívta a figyelmet a jegybank kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóján.

Bérek

A fentiek hatására a vállalkozások munkaerő iránti kereslete is erősödik, ami dinamikus béremelkedéshez vezet. Eddig az egészségügyi dolgozók és tanárok béremelése, a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése is segítette a fizetések növekedését.

Előretekintve, az átlagbérek idén, jövőre és 2023-ban évente átlagosan 7,5 százalékkal emelkedhetnek a Magyar Nemzeti Bank júniusi előrejelzései alapján. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 3 év múlva jó 25 százalékkal lesznek magasabban az átlagos fizetések Magyarországon.

Az idei évben a legdinamikusabban például az építőiparban, a vendéglátásban és az IT területen emelkedhetnek a fizetések.