Tudományos és tech központok: Ázsia dominanciája megkérdőjelezhetetlen, de az USA felzárkózhat

Elemzések2024. ápr. 5.B.F.

A világ öt legjelentősebb tudományos és technológiai klasztere mind Kelet-Ázsiában található, de az Egyesült Államok sincs sokkal lemaradva: a San Francisco Bay Area olyan meghatározó technológiai vállalatoknak ad otthont, mint a Google és a PayPal. Melyek a legfontosabb tudományos és technológiai központok globálisan?

A technológiai fejlődés továbbra is markánsan formálja világunkat, lehetőségeket és kihívásokat egyaránt kínál. A 2023-as év az innovációk terén bőséges volt: mérföldkőnek számít, hogy jóváhagyták az első vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettát az Egyesült Államokban, de a mesterséges intelligencia – és a ChatGPT – is elképesztő fejlődésen esett át – írja a Visual Capitalist.

A Global Innovation Index 2023 többek között azt vizsgálta, melyek most a legjelentősebb tudományos és technológiai központok a világon, amelyek fontos szerepet játszanak az innovációk megszületésében. A központokat a nemzetközi szabadalmi bejelentések és tudományos publikációk együttes aránya alapján rangosorolták.

A tanulmány rámutat Kelet-Ázsia dominanciájára: a világ öt legjelentősebb tudományos és technológiai központja mind itt található. Az első helyen a Tokió-Jokohama klaszter áll.

Érdemes kiemelni a lista első amerikai klaszterét is: a San Francisco Bay Area jelentős technológiai vállalatoknak ad otthont, amelyek nevei ismerősen is csenghetnek - Adobe, eBay, Google, PayPal. Az Egyesült Királyságban található Cambridge mellett a San Francisco Bay Area az egyik legintenzívebb tudományos és technológiai klaszter a népsűrűséghez viszonyítva.

A statisztikák szerint a kutatás-fejlesztési (K+F) kiadások tekintetében egyébként az Egyesült Államok vezet, majd Kína, Japán, Németország és Dél-Korea következik.

A tanulmányból továbbá kiderül többek között az is, hogy:

  • Az áttörések különböző területeken, például az idegtudományokban, a genetikában, az éghajlati előrejelzésben, az anyagtudományban, az asztrofizikában, az energiakutatásban és a vakcinák fejlesztésében egyre inkább a szuperszámítógépek elérhetőségétől függenek.
  • A szuperszámítógépek egyre gyorsabbak és energiatakarékosabbak.
  • Egyre többen veszik az elektromos járműveket, a piac fellendülőben van, ez pozitív hatással van az akkumulátorgyártásra is.
  • A jelenleg üzemelő ipari robotok száma csak 2020 és 2021 között 14,6 százalékkal 3,4 millió robotra nőtt. Az ipari robotok öt legnagyobb piacát Kína vezeti, majd Japán, az Egyesült Államok, Dél-Korea és Németország következik. Ez az öt ország együttesen a globálisan újonnan telepített robotok 78 százalékáért felelt 2022-ben.
  • A tanulmány készítői szerint a tudományos publikációk, a K+F és a kockázati tőkeügyletek folyamatosan nőnek, az új innovációs hullámok eddig nem látott lehetőségeket kínálnak, a vezető innovációs nemzetek és az innováció-intenzív vállalatok pedig folyamatosan fokozzák erőfeszítéseiket.

A kérdés az – a szakemberek szerint – hogy a világjárványnak és az azt követő gazdasági visszaesésnek lesznek-e tartósan negatív hatásai a közepes és alacsony jövedelmű gazdaságok kevésbé fejlett innovációs rendszereire, valamint a feltörekvő cégekre és az induló vállalkozásokra.

Érdemes kiemelni azt is, hogy a tanulmány készítőinek rendelkezésére álló adataiból ítélve az új technológiák befogadása egyre növekszik.

Amint azt a korábbi jelentéseik is felvázolták, egyes ágazatokban, például az agrár-élelmiszeriparban, a klímabarát vagy orvosi innovációk esetében jelentős kihívást jelent az új technológiák átvételének elősegítése.

Új, keresletvezérelt innovációs megközelítésekre, valamint új szabályozási rendszerekre is szükség van – olvasható a tanulmányban.