Vajon hogy fog kihalni az emberiség? – Ezek a legvalószínűbb forgatókönyvek

Elemzések2021. aug. 16.D.J.

Egy szupervulkán, egy új vírus, az öntudatra ébredt gépek vagy épp az úgynevezett „szürke trutyi” is elhozhatja számunkra a véget.

Az emberiség kihalása elkerülhetetlen. Előbb utóbb minden kihal. Semmi se tart örökké

nyilatkozta egyszer egy neves paleoantropológus, Ian Tattersall. A megállapításával pedig jószerivel minden kutató egyetért. Készült többféle előrejelzés is, amely megpróbálta megbecsülni, hogy mikor fogunk eltűnni a föld színéről.

Az egyik szerint annak az esélye, hogy a következő 7,8 millió évben kihalunk 95 százalék az esélye – ezzel az arányszámmal J. Richard Gott asztrofizikus állt elő. De efféle becslésekből annyi van mint égen a csillag.

A nagy kérdés persze az, hogy vajon pontosan mi fog végezni velünk?

Alább összegyűjtöttük a legnépszerűbb teóriákat.

Pandémia

Szerencsére a mostani világjárvány nem fenyegeti az emberiség fennmaradását, ám a jövőben előkerülhet egy olyan kórokozó, amely még a fekete pestisnél is nagyobb pusztítást végez.

A szakemberek szerint a leginkább egy olyan baktérium vagy vírus lehet ránk nézve fenyegető, amelyet nem csak a többi embertől, hanem akár más fajoktól is el tudunk kapni.

A legveszélyesebb egy olyan kórokozó lenne, amelyet mesterségesen állítottak elő, kifejezetten azzal a céllal, hogy hatékonyan tizedelje meg az embereket.

Annak az esélye, hogy egyetlen pandémia teljesen kiirtson minket, még így is roppant kicsi lenne, viszont elképzelhető, hogy a populáció olyan picire zsugorodna, hogy az emberiség veszélyetetett fajjá válna. A pandémia így nem közvetlen oka lenne a kihalásunknak viszont nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a fajunk eltűnjön.

Korábban volt egyébként már rá példa, hogy a populációnk kifejezetten kicsi volt: 1,2 millió éve őseink a homo erectusokból úgy 28 ezer élt a Földön. Kevesebb, mint ahány gorilla van ma a vadonban.

Visszaeső szaporodási ráta

Minél fejlettebb egy társadalom a párok annál kevesebb gyereket akarnak vállalni. Jellemző, hogy a leggazdagabb országokban annyira alacsony a természetes szaporulat, hogy a lakosságszám bevándorlók nélkül folyamatosan csökkenne. Mi lesz ha az egész világ fejletté válik?

Egy kanadai filozófus John A. Leslie szerint, ha mindenhol akkora lenne a gyerekvállalási hajlandóság mint Németországban és Japánban akkor az emberiség 2400 körül kihalna.

Nukleáris háború

Önmagában a nukleáris háború, a globális felmelegedéshez hasonlóan tönkreteheti a fejlett emberi civilizációkat, de teljesen aligha írt ki minket. Viszont ami az atombombákkal vívott konfliktus után jön, vagyis a nukleáris tél már pontot tehet a történetünk a végére.

A robbanások után ugyanis vastag porfelhő kerül az égbe, amely elzárja előlünk a Napot. Ha ez a jelenség az egész Földet érinti az átlaghőmérséklet akár 8 fokkal is visszaeshet és ezzel beindulhat az élővilág rohamos pusztulása.

Ha a nukleáris tél hosszan elhúzódik napfény híján először a növények halhatnak ki, ami láncreakciót indít be és kipusztíthatja az emberiséget is.

Vulkánok

A Föld történetének legsúlyosabb kihalási eseményére úgy 250 millió éve került sor. Akkor a szárazföldi gerinces fajoknak úgy a 70 százaléka teljesen kihalt. Az okokat nem tudni biztosan, de egy elmélet szerint a szibériai vulkánkitörések indíthatták be a pusztítást,

amelyek miatt rengeteg széndioxid és kén-dioxid került a levegőbe. A jelenség többek közt savas esőket idézett elő.

De ha egy szupervulkán törne ki, amelyre például az amerikai Yellowstone parkban van esély, akkor az a nukleáris télhez hasonló állapotokat teremtene.

Mesterséges intelligencia

Minél fejlettebb egy robot annál kevésbé tiszteli a tervezőjét

ezt még Elon Musk mondta annak idejét. Ezzel a sarkos megállapítással pedig a technológiai világban sokan egyetértenek. Mint például Bill Gates, aki szerint korlátok közé kellene terelni a gépek terjedését, mert idővel akár a fejünkre is nőhetnek.

Az egyik legborúlátóbb a híres elméleti fizikus Stephen Hawking volt, aki életében azt hangoztatta, hogy hosszútávon komoly fenyegetést jelent ránk a mesterséges intelligencia. Hisz az értelmes gépeknek velünk ellentétben folyamatosan nő a teljesítményük. Sokkal okosabbá válhatnak mint mi és idővel könnyedén megszabadulhatnak tőlünk.

A „szürke trutyi” teória

Ez az elmélet a nanotechnológia egyik úttörőjéhez Eric Drexlerhez köthető. A felvetése szerint előfordulhat, hogy az ember létrehoz egy olyan nanorobotot,

amely teljesen elszabadul és folyamatosan reprodukálja magát egész addig míg mindent elborít a Földön és teljesen elpusztítja a bolygónkat.

„Szuperemberek”

A várakozások szerint eljön majd azaz idő, amikor a technológia segítségével az emberek teljesítőképességét ki lehet majd szélesíteni. Várhatóan eljutunk majd oda, hogy meg lehet majd növelni az agykapacitást, az életkort vagy az erőnlétet is.

Kérdés, hogy vajon ha létrejönnek majd efféle szuperemberek akkor a régifajta hagyományos emberek, akik szinte minden téren alulmúlják majd az új társaikat, nem kerülnek-e a kihalás szélére.

Aszteroida

Egy népszerű elmélet szerint a dinoszauruszokkal egy aszteroida becsapódás és az óriási robbanást követő éghajlatváltozás végzett. Előfordulhat, hogy az ember is hasonló sorsra jut.

De az űrből nem csak az aszteroida sújthat le ránk.

Épp így egy erős gamma-sugárzás is végezhet velünk, amelyet mondjuk egy elpusztuló csillag szabadít ránk. És ha már elpusztuló csillagokról beszélünk...

A felduzzadó Nap

Úgy 6-7 milliárd év múlva beindul a Nap haldoklása, amelynek során a több százszorosára fog duzzadni és minden bizonnyal bekebelezi a Földet is.

De a bolygónk jóval előbb lakhatatlanná fog válni. Úgy 600 millió év múlva a Nap fénye annyira felerősödik, hogy a növények 99 százaléka ki fog halni. Egy milliárd év múlva az óceánok is teljesen el fognak párologni.

Bár ha az emberiség ekkor még mindig létezni fog, valószínűleg már meglesz hozzá a technológiánk, hogy találjuk magunknak egy új otthont.