Van elég tartaléka Magyarországnak a közelgő válság előtt?

Elemzések2022. aug. 11.HP

Közel 36 milliárd eurós tartaléka volt hazánknak 2022 júliusában. Ezzel közel 4 milliárd euróval meghaladjuk a rövid lejáratú külső adósság szintjét, vagyis elegendő tartalékkal rendelkezünk. Az uniós források várható beérkezése szintén érdemben növelheti az ország devizatartalékát.

A legfrissebb adatok alapján 35,8 milliárd eurót tettek ki 2022 júliusában Magyarország tartalékai, melyek lényegében7 éves csúcson vannak.

Kötelezettségek

Az ország tartalékait önmagában nem elegendő vizsgálni. Meg kell nézni a rövid lejáratú külső adósság szintjét is, mely az idei első negyedév végén 33,2 milliárd eurót tett ki.

A szakmai körökben elfogadott Guidotti‒Greenspan szabálynak tehát megfeleltünk: Magyarország tartaléka közel 4 milliárd euróval meghaladta a rövid lejáratú külső adósság szintjét.

Forrás: MNB

Uniós források

Az uniós források megérkezése érdemben növelheti a későbbiekben az ország devizatartalékát.

A helyreállítási alapból megközelítőleg 5,9 milliárd eurót, a 2021-27-es uniós ciklusból 22 milliárd eurót, míg az előző 7 éves ciklusból 5 milliárd eurót kaphat hazánk ideális esetben.

Ezeket az összegek alapvetően az MNB devizatartalékát növelik, feltéve, ha a jegybank nem váltja le a piacon forintra a fenti összegeket. Eddig nem tett így az MNB.

A nagyobb devizatartalék növeli a Magyar Nemzeti Bank intervenciós mozgásterét, ami forinterősítő hatású. Ha pedig a piacon váltja le a jegybank az eurót forintra, akkor pedig közvetlenül erősödne a hazai fizetőeszköz.

Mi történt eddig?

Az MNB Fizetési Mérleg Jelentése alapján a tartalékok alakulását több tényező befolyásolta, amelyek közül a legjelentősebbek az alábbiak:

  • Az európai uniós források - döntően az agrártámogatási programokhoz kapcsolódó kifizetésekhez köthetően - növelték a tartalékot.
  • Az Államadósság Kezelő Központ nettó devizafinanszírozási műveletei összesen 0,5 milliárd euró tartalék-növelő hatással jártak. A növekmény döntően a februárban kibocsátott négy japán jen alapú államkötvény-sorozatból adódik, amelyből három zöld minősítéssel került kibocsátásra.
  • Az egyéb devizák euróval szembeni erősödéséből adódó átértékelődés, illetve az arany euróban kifejezett árfolyamának emelkedése növelte a tartalékot.
  • A Magyar Államkincstár devizatranzakcióinak tartalékcsökkentő hatása 0,7 milliárd euró volt.
  • A forintlikviditást nyújtó FX-swap eszköz állományváltozása 0,5 milliárd euróval csökkentette a tartalékszintet.
  • A negyedév végi euró-likviditást nyújtó swapeszköz kihasználtsága és az igénybe vett nemzetközi repolehívások egyenlege 2021. december végéhez képest csökkentette a tartalékot.