Izraelnek kemény üzenetet küldtek a németek

Globál2024. jan. 8.MTI
A rovat támogatója:

Izraelnek kötelessége megvédeni a palesztinokat Ciszjordániában - közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén tartott hétfői megbeszélésein.

Kijelentése azután hangzott el, hogy a palesztin egészségügyi minisztérium hat palesztin ciszjordániai megöléséről számolt be az izraeli biztonsági erők razziája során, melyen egy izraeli rendőrnőt is megölt egy pokolgép.

Kétnapos izraeli tartózkodásán a német külügyminiszter korábban találkozott Jiszrael Kac új izraeli külügyminiszterrel is.

Megbeszélésükön arra kérte Izraelt, hogy enyhítse katonai hadjáratát Gázában, és többet tegyen az ott élő civilek védelmében.

"Egyre világosabb, hogy az izraeli hadseregnek többet kell tennie a gázai civilek védelmében. Meg kell találnia annak a módját, hogy miként harcolhat a Hamász ellen anélkül, hogy jelentős kárt okozna a palesztinoknak" - mondta Baerbock Jeruzsálemben, ahol Jichák Hercog államelnök is fogadta.

"Nem folytatódhat így a sok ártatlan ember szenvedése.

Kevésbé intenzív katonai hadjáratra van szükség" - hangsúlyozta.

"Izrael komolyan számíthat szolidaritásunkra az Izraelt a térképről letörölni kívánó elvakult terror elleni harcban" - emelte ki a német külügyi tárcavezető a Hamász fogságába hurcolt izraeli túszok családtagjaival tartott találkozóján.

"Ha a Hamász nem folytatná fanatikusan ezt az értelmetlen harcot, akkor már régen véget ért volna a háború" - tette hozzá.

A német külügyminiszter negyedszer látogatott Izraelbe az iszlamista Hamász szervezet október 7-i terrortámadása, illetve az ezt követően kitört háború óta. Később tervei szerint Egyiptomba és Libanonba is elutazik a térség ügyeinek megtárgyalására.