Százezer igénylés érkezett be a babaváró támogatásra egy év alatt

Hírek2020. júl. 22.Fellegi Tamás

Sajtótájékoztató keretében értékelte a babaváró támogatás és a CSOK eddigi eredményeit Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Babaváró támogatás

Novák Katalin az immár egy éves babaváró támogatásról elmondta, hogy immár 100 ezer igénylés történt, így ez lett a családtámogatási akcióterv zászlóshajója. Mint ismert, az első gyermek születésekor felfüggesztik a törlesztést 3 évre, egyúttal és kamatmentessé válik a hitel, 2 gyermek születésekor már elengedik a tőke harmadát is, 3 gyermeknél pedig a teljes összeget, így ilyenkor teljes mértékben támogatássá alakul.

Cél

A babaváró támogatás célja az, hogy a gyermeket tervező párok kapjanak egy lehetőséget az induláshoz, a családalapításhoz, és ennek felhasználásában szabadon dönthessenek. A tapasztalatok szerint legtöbben az önálló lakás megvásárláshoz használják fel a támogatást.

Gyermekszám

Az eddig a támogatást igénybe vevő párok harmadánál, 33 ezer esetben már megszületett vagy rövidesen megszületik az első gyermek, 600 esetben már két gyermekről van szó és van 54 olyan pár, ahol 3 gyermek született vagy van úton, a legtöbb esetben hármasikrekről van szó.

Könnyítések a járvány alatt

A koronavírus járvány időszakában a babaváró támogatással kapcsolatban is könnyítéseket vezettek be: a veszélyhelyzet időszaka szeptember 15-ig a munkahely elvesztése miatt nem minősül a társadalombiztosításai viszony megszakadásának, ha szeptember 16-tól már helyreáll a jogviszony. Emellett a hitelmoratórium természetesen él a babaváró támogatásra is.

CSOK

5 éves a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, ezt a támogatási formát 145 ezer család vette igénybe 455 milliárd forint értékben. Az igénybe vevők fele 15 százaléka egy gyermeket vállal, fele kétgyermekes, 35 százalék pedig 3 vagy több gyermeket vállal.

Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke elmondta, hogy a bankok jól együtt tudnak működni a kormánnyal. A babaváró támogatás a bankpiac egyik legbiztosabb terméke, amely stabilitást ad a megalakuló családoknak. Fontos feltétel a társadalombiztosítási jogviszony igazolása. A babaváró hitel igénylése a vírus időszakában sem állt le, amit lehetővé tett, hogy a bankfiókok 95 százaléka nyitva tartott.

Egyedülálló támogatás

A babaváró esetében Európában egyedülálló támogatásról van szó, amely segít a demográfiai célok megvalósításában, ráadásul válságálló lakossági hitel. Mindazonáltal a bankoknak is kedvező, az átlaghitel 9,7 millió forint, egyes hónapokban nagyobb volt az igény rá, mint bármely más lakossági hitel iránt, különösen a COVID időszakában. Tavaly a második negyedévben 470 milliárd forint értékben folyósították, ami több, mint az időszakban folyósított lakáshitelek teljes összege.