100 százalékban véd a vírus miatti súlyos megbetegedéstől a Johnson&Johnson most engedélyezett vakcinája

Hírek2021. feb. 28.Sz.A.

Engedélyezte az amerikai kormány és a gyógyszerfelügyelet (FDA) a Johnson&Johnson vállalat vakcináját, amit csak egyszer kell beadni. Az oltás 66 százalékos hatékonyságot mutat a vírus miatti kisebb megbetegedéseknél, és 100 százalékban véd a vírus nyomán fellépő súlyosabb megbetegedésektől. Az első kiszállításokra már ma sor kerülhet.

Az amerikai gyógyszerügynökség engedélyezte a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját. Ez a harmadik engedélyezett oltóanyag az USA-ban a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája után.

A vizsgálatok szerint a vakcina 100 százalékban véd a vírus miatti súlyos lefolyású megbetegedések ellen, és már 2 héttel a beadása után megfelelő immunválaszt vált ki a szervezetben.

A Reuters híre szerint a vakcinát eddig 44 ezer emberen tesztelték, és 66 százalékban hatásos a koronavírus miatt fellépő enyhébb tünetek ellen.

Az első vakcinaszállítmányok már ma vagy holnap el is indulhatnak az oltóanyag-gyárakból. Első körben 4 millió adag érkezik az oltópontokra, de egy hónapon belül 20 millió adagot gyártanak le. Június végéig pedig 100 millió vakcina legyártására tettek ígéretet. A Business Insider cikke szerint

júniusra 300 millió amerikai beoltása válik így lehetővé.

A Johnson&Johnson vakcinája logisztikailag is sokkal egyszerűbb, mert nem igényel különleges mélyhűtést. Eddig 48 millió amerikai lakos kapott legalább egy oltást.

A Johnson & Johnson február 16-án az Európai Gyógyszerügynökséghez is beadta engedélyeztetésre az oltóanyagát. A vakcináról várhatóan március közepéig mondanak véleményt.

A vállalattal tavaly október elején szerződött le az Európai Bizottság 400 millió oltóanyag beszerzésére.

Az Európai Bizottság szerződése a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV-vel jött létre. Eszerint az uniós államok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik.

A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe.

Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

A Sanofi gyógyszeripari vállalat korábban bejelentette be, hogy segít a Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyárnak is a koronavírus-elleni oltóanyaga gyártásában, amíg a saját vakcinája nem készül el.