20 beteg elhunyt, 1374 fővel nőtt a fertőzöttek száma

Hírek2020. okt. 10.Növekedés.hu

1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 36.596 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 20 beteg, így az elhunytak száma 933 főre emelkedett, 9683-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 980 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 47%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kértünk a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról.

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat.

Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. A kormány a védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi. A magyar emberek által legtámogatottabb védelmi intézkedések többek között: a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása, és a távolságtartás.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!