2020-ban is Pénz7 – önkéntesek kerestetnek!

Hírek2019. nov. 28.Növekedés.hu

A pénzügyi és vállalkozói tudatosság hetében - március 2. 6. között - önkéntesek segítségét és jelentkezését várják - olyan közgazdász kollégákét, akik 3-4., 5-6., 7-8. és 9-11. évfolyamos diákok számára tartanának tanórákat a témában.

A Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium 2020-ban is megrendezi a Pénz7rendezvénysorozatot.

A Pénz7 pénzügyi témáját ezúttal a pénzügyi biztonság adja. 

A pénzügyi és vállalkozói tudatosság hetében - március 2. 6. között - önkéntesek segítségét és jelentkezését várják - olyan közgazdász kollégákét, akik 3-4., 5-6., 7-8. és 9-11. évfolyamos diákok számára tartanának tanórákat a témában. A Pénz7 vállalkozásfejlesztési, gazdálkodási témával is kiegészült, melyben szervező partnereink, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM).

Tavaly már több mint 700 önkéntes közgazdász kolléga - köztük szép számmal az MKT színeiben - vett részt a PÉNZ7 program tanóráinak támogatásában, és 1235 köznevelési intézmény több mint 205 ezer diákját regisztrálta be a programra. 

A Pénz7 teljes tudásanyagát idén is tapasztalt pedagógus csapat állította össze, és az EMMI felkérésére az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete (EKE-OFI) lektorálta..

A www.penz7.hu oldalon történő önkéntes regisztrációt INTÉZMÉNYI KÓD megadásával lehet végrehajtani. Az MKT PÉNZ7-es intézményi kódja 2015 óta változatlan: 75929

Néhány praktikus információ a regisztrációhoz:

Melyik iskolába menjek és hogyan?

  • A regisztráció során azokból az iskolákból lehet kiválasztani a számunkra megfelelőt, akik eddig jelentkeztek a programra, és önkéntest várnak. Egy legördülő menüből választható ki az iskola, és az az osztály / pedagógus, ahol az önkéntes szívesen támogatná a tanórát.
  • Számít a regisztráció időpontja! A budapesti helyek hamar betelnek, a vidéki iskolákba szélesebb körben lehet jelentkezni.
  • Az iskolával való kapcsolatfelvételt a tavalyihoz hasonlóan a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szakértői is segíteni fogják. Kérjük, a regisztráció során olyan telefonszámot adjon meg, ahol biztosan elérhető lesz a részletek egyeztetése miatt.
  • Ha kérdései merülnek fel az iskolával történő kapcsolatfelvétellel kapcsolatban, a JAM szakértői segítenek! A regisztrációt követően kérdéseidet, észrevételeit a penz7@ejam.hu címen jelezheti!

Hány órát kell megtartani az önkéntesnek?

Minimum egyet, maximum amennyit vállalni szeretne. Fontos, hogy ez a munka önkéntességi alapon történik, így az önkéntes saját döntése, hogy mennyit akar, illetve mennyit tud vállalni. A Junior Achievement Magyarország szakértői telefonon fogják megkeresni, hogy összekapcsoljanak a fogadó iskolával, és egyeztessék az önkéntesség részleteit.

Mit nem kell, és mit kell tenni az órán?

Nem kell önállóan megtartani a tanórát. A Pénz7 órákon - a felkészített pedagógusokkal együttműködve - kizárólag az EMMI és az EKE-OFI által jóváhagyott tananyag leadására kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok önálló képzésen vettek részt, és megismerték, elsajátították a tanórák tematikáját, módszertanát. Minden korosztály tananyaga részletezi azokat a lehetséges feladatokat, amelyekben az önkéntes segítheti az óra megtartását.

Az önkéntesek szerepe tehát az, hogy a pedagógusok iránymutatása alapján vegyenek részt az órán, készüljenek a Pénz7 program rövid bemutatásával, valamint a pénzügyi biztonság témakörében saját példa, tapasztalatok bemutatásával – figyelve rá, hogy az ismeretek az adott korcsoport nyelvezetén befogadhatóak legyenek.

Kapcsolódó dokumentum:
Részletes tájékoztató a Pénz7 programról (pdf)