3 street food vacsora üzletembereknek

Hírek2018. jún. 21.Növekedés.hu

Nincs mit tagadni, egyre több férfi szeret a konyhában ténykedni, és itt nem arra gondolunk, amikor kinyit egy üveg bort, tölt a párjának, magának, aztán kész. Sokkal inkább arra, hogy örömmel nekilát összedobni valamit friss alapanyagokból, és mindezt nem több, mint fél órában. Tudjuk, az idő pénz, ezért három húsimádó street food recepttel szeretnénk hozzájárulni értékes idejük megóvásához. Igazi férfias kaják, nem csak férfiaknak.

  1.  Kreatív hot dog

Azt mondják, más a főzés, amikor nem a nő áll a tűzhely előtt. A férfiak sokkal inkább érzik kihívásnak egy-egy jól összehozott, vagányan tálalt ételt, mert a nők gyakran feladat- és kötelességtudatból főznek (nem indokolatlanul). A férfiak ugyanis nem követnek el gasztrokalandot minden áldott nap, csak ha érzik az ihletet. Hozzávalók: (2 főre) 4 db bagett, 4 db vékony grillkolbász (amilyet kapni a kedvenc hentesünknél vagy a közértben), 2 karika ananász (befőtt is lehet), 1 db avokádó, lila hagyma/pirított hagyma, csípős kethchup/barbecue szósz. Pirítsuk meg serpenyőben kis vajon a félbe vágott bagettek belső oldalát! Közben süssük meg a kolbászokat, vágjuk fel az ananászt és a lila hagymát! A forró bagettekbe tegyük bele a kolbászokokat, halmozzunk rá ananászt, avokádót és lila hagymát (vagy pirított hagymát), majd öntsük nyakon a csípős ketchuppal vagy a barbecue szósszal. Sült krumplival, salátával máris tálalható, vagy így natúran azonnal felfalható.
  1. Kézműves burger

A férfiaknál igen sokszor van valami csavar, valami átlagostól eltérő íz vagy alapanyag, amivel nem tudnak és nem is akarnak beleolvadni a nagy tömegbe, akik nap mint nap főznek. Nem egyszer ki is kell egy üveg bort nyitniuk, hogy klappoljanak a dolgok. Hozzávalók: (2 főre) 40 dkg marhahús, 4 db hamburger buci, 1 db camambert sajt, 4 db jégsaláta levél, 4 szelet paradicsom. A szószhoz: 2 dl majonéz, 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál worcester szósz, 1 evőkanál apróra vágott snidling, 1 gerezd fokhagyma. Először készítsük el a fantasztikus szószt: a nagyon apróra vágott fokhagymát és snidlinget keverjük össze a többi hozzávalóval. A megformázott húspogácsákat forró olajon kezdjük el sütni, és csak itt sózzuk-borsozzuk meg! Amikor megfordítjuk őket, akkor fűszerezzük a másik oldalukat. Egy másik serpenyőben a hosszában, majd keresztbe vágott camamberszeleteket grillezzük meg kis olívaolajon. Közben vajon pirítsuk meg a bucik belsejét, kenjük meg gazdagon a szósszal, helyezzük rá a salátaleveleket, a húspogácsákat, a paradicsomszeleteket, majd a grillezett camambereket, és a tetejükről se sajnáljuk a szószt. Ha coleslaw-t (amerikai káposztasaláta), steak burgonyát is adunk mellé, maga a tökély.  
  1. Fish and chips

A kitüntetett pillanatokban aztán olyan ütős, férfias kaják születnek, amibe jól bele lehet harapni. Amihez nagyon passzol a pohár bor vagy egy korsó jó kézműves sör. Az angolszászok kedvencéhez talán a sör jobban csúszik. Hozzávalók (2 főre): 40 dkg tőkehalfilé, fél citrom leve, só, bors, 5 dkg liszt, olaj a sütéshez, burgonya (mirelit is lehet), tartármártás, citrom a tálaláshoz. A bundához: 8 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, csipet cukor, 1-1,5 dl világos sör. Tulajdonképpen bármilyen hallal elkészíthető, de a szálka nélküli, megbízható tőkehal talán mégis csak a legjobb ehhez a fogáshoz. Ha mirelit hallal van dolgunk, kiolvasztjuk, leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. A filéket kétujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citrom levével, összeforgatjuk. A bundához a lisztet a cukorral, sóval és sütőporral keverőtálban összekeverjük, majd ráöntjük a jóféle sört. Kézi habverővel simára keverjük (akkor jó, ha sűrű, mint a majonéz). Egy serpenyőben legalább kétujjnyi olajat hevítünk, nem túl forróra, ne is langyosra. Betéve a bundázott halat, egyből sercegnie kell. A haldarabokat lisztbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk. 4-5 perc alatt mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük, majd szűrőkanállal kiemelve lecsöpögtetjük, papírtörlőre szedjük. Időközben a burgonyát is megsütjük, ha mirelitet készítünk, vegyünk sütőben süthetőt, így azt már nem kell olajban sütni. Apróra vágott csemegeuborkával megbolondított tartármártással, sült burgonyával és citromkarikával tálaljuk. Természetesen a tésztához használt sör kiválóan passzol hozzá.