450 milliós új pályázat nyílik a rendezvénytechnikusoknak

Hírek2020. okt. 5.MTI

A kormány pályázatot hirdet, hogy a rendezvénytechnikusok közül minél többen maradhassanak a szakmájukban - jelentette ki a kormányszóvivő a közösségi oldalán vasárnap közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztató videóban.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a koronavírus-járvány több ágazatot súlyosan érintett, így a könnyűzenei és a rendezvényszakmát is. Ezért kifejezetten a rendezvénytechnikusoknak jelent meg az a 450 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre október 15-éig lehet jelentkezni, és részletei már elérhetőek a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján - tudatta.

Hozzátette: a raktárkoncertek mellett - amelyek a technikai stábnak is segítséget adnak - megjelent egy pályázat a kisebb kluboknak, ezt a támogatást a zenei-kulturális rendezvények megtartására és infrastrukturális fejlesztésekre is fel lehet használni.

Október elsejétől másfél milliárd forintos keretösszegre három kategóriában lehet pályázni: az 500-nál kevesebb, illetve több embert befogadására alkalmas klubok és a határon túli klubok jelentkezhetnek.

Szentkirályi Alexandra elmondta: a koronavírus-járvány elleni védekezést is szolgálja az október második felétől mindenki számára ingyenesen igényelhető influenza elleni védőoltás. Ugyanis az influenza és a koronavírus tünetei hasonlóak lehetnek, ezért ha valaki megbetegszik, de előtte kapott influenza elleni védőoltást, az orvosoknak ez segítséget jelenthet a diagnózis felállításához.

A kormányszóvivő beszélt a hitelmoratóriumról is, amelynek bevezetése az egyik első döntés volt a járvány kezdetén. A meghosszabbított moratórium jövőre függ majd az adóstársi és családi helyzettől, valamint az adott termék konstrukciójától is, a részleteken még dolgoznak - mondta.

2021-től tizenegy százalékosra mérséklődik a kisvállalati adó, amelynek bevételi értékhatára hárommilliárd forintra emelkedik, így többen választhatják majd ezt az adónemet - tette hozzá.

Emellett csökkennek az adminisztrációs terhek, 2021 második felétől az adóhivatal minden cégnek elkészíti az áfabevallás tervezetét, így csaknem félmillió társaság mentesül majd ez alól - emelte ki.