51 magánszemély és civil szervezet kapott 250 milliót

Hírek2023. jún. 30.Növekedés.hu

Több mint 800 pályázat érkezett be az idei év második negyedévében a Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló alapítványhoz, csaknem 5 milliárd forint értékben. A Kuratórium döntése alapján összesen 51 magánszemély és civil szervezet részesül mintegy 250 millió forintos támogatásban.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány mára az ország egyik legjelentősebb civil szervezeteket, magánszemélyeket támogató szervezeté vált. Az alapítvány Kuratóriuma az idei évben másodszor döntött támogatásokról.

A 812 beérkezett pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló Bírálóbizottság javaslatára végül 15 magánszemély és 36 civil szervezet támogatásáról született döntés.

Az összesen mintegy egymilliárd forintot igénylő 211 magánszemély pályázó közül 15 kap mintegy 50 millió forintos támogatást, döntő többségében sérült gyermekeket nevelő családok kapnak ily módon segítséget. A 3,8 milliárd forintra pályázó 601 civil szervezet közül pedig 35-nek ítélt támogatást csaknem 200 millió forint értékben a Kuratórium. A

Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. A Pro Filii Alapítvány támogatja számos ritka betegséggel élő és mozgássérült gyermek gyógyítását, fejlesztését, valamint életkörülményeinek javítását. Így többek között hozzájárul Down-szindrómás gyermekek nyári táboroztatásához és gyermekfelügyeletéhez, valamint egy gyermekotthon halmozottan sérült lakóinak életminőségének javításához is. A Kuratórium döntésének eredményeként az alapítvány hozzájárul a tököli Szent Miklós idősek és mozgássérültek otthonának fejlesztéséhez és Barcs Város és környéke sérült gyermekeiért" Alapítvány otthonának nyílászáró-cseréihez is. A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött, amelynek köszönhetően a Fejér Megyei Kerékpáros Sportegyesület csaknem 10 millió forintos támogatásban részesül integrációs programjának megvalósítására, de támogatásban részesül a Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület, amely magyar és határon túli hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását tudja ennek köszönhetően megszervezni.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport CSR-igazgatója az idei első negyedéves pályázati elbírálások kapcsán leszögezte:

Mára a Pro Filii Alapítvány az ország egyik legjelentősebb karitatív szervezetévé vált, amelyet nem csak az eddig rászorulóknak odaítélt másfél milliárd forint fémjelez, de az óriási számú pályázati kérelem is. Ebben a ciklusban is elmondható, jóval több támogatásra érdemes pályázat érkezett, mint a rendelkezésre álló támogatási keret. Ez is rávilágít, hogy a gazdasági élet szereplőire óriási felelősség hárul a hazánkban virágzó civil szféra támogatását illetően, amelyben a Mészáros Csoport élen jár.

húzta alá Tóth Krisztina, aki egyben a Pro Filii Alapítvány főtitkára is.

A 2023. évi második negyedévben beérkezett pályázati anyagokról szóló kuratóriumi döntés eredménye a www.profilii.hu internetes oldalon olvasható.