ITM: 58,8 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

Hírek2021. jún. 8.Növekedés.hu

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv intézkedéseinek is köszönhetően az ipari termelés már az év elején növekedésnek indult, a volumene idén áprilisban 58,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

A gazdaság újraindítását segítő intézkedések tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait, amit már az áprilisi ipari termelés adatai is visszatükröznek.

A kormány továbbra is kiemelt célnak tartja a vállalkozások megerősítését, munkahelyteremtő és beruházásösztönző támogatásokkal segíti őket, hogy könnyebbé tegye számukra a válság utáni újraindulást, hiszen a jelen beruházása a jövő növekedése és munkahelye

– hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy amíg 2008 után 6 évre volt szüksége az iparnak, hogy visszatérjen a válság előtti szintre, most egy év alatt visszaállt a korábbi növekedési pályájára.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás 59,2%-kal emelkedett, ezzel az év első négy hónapjában a termelés szintje 13,8%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Az áprilisi bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami főleg az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye.

Az ipari kibocsátás tavaly áprilisban érte el mélypontját, nyár végén azonban fokozatosan felfutott, teljes mértékben ledolgozva a tavaszi kiesést, így márciusban rekordteljesítményt ért el a hazai ipar. A járványt követő időszakban a helyreállást segítik az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások, melyek középtávon növelik a termelőkapacitásokat, így például két nagy autógyártó cég is több milliárdos bővítést jelentett be, illetve az exportkapacitásokat bővítik a stabil kereslettel bíró hadiipar beruházásai is.