6,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően létrejön Hajdúszoboszlón a világ egyik legnagyobb betoncserép gyára

Hírek2021. máj. 11.MTI

Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a magyar építőanyagipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier csoport - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, a kormány 656 millió forint támogatást biztosít a három helyszínen megvalósuló beruházáshoz, amely 1240 munkahely megtartását és további 20 új munkahely megteremtését eredményezi.

A fejlesztéseknek köszönhetően Hajdúszoboszlón létrejön a világ egyik legnagyobb betoncserép gyára, amelynek az éves kapacitása el fogja érni a 220 ezer tonnát.

A Leier Magyarországon kilenc gyárral rendelkezik, ezekből szolgálja ki az országban működő építőipari vállalatok projektjeit és a szomszédos országok piacait, így a mostani beruházások a magyar export további növekedéséhez is hozzájárulnak.

Szijjártó Péter közölte, az elmúlt 14-15 hónap egészségügyi és gazdaságpolitikai intézkedéseit a világjárvánnyal összefüggésben kizárólag a nemzeti érdek motiválta.

"Ha ez nem így lett volna, akkor ma Magyarország nem mondhatná el magáról, hogy Európa legsikeresebb koronavírus-válságot kezelő intézkedéseit hozta meg"

- fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető szerint a világjárványra a legsikeresebb gazdasági választ azért Magyarország adta, mert segély helyett munkát biztosítottak, és nem fogadták el a tömeges munkanélküliség kialakulását, hanem úgy döntöttek, hogy összefognak az országban működő vállalatokkal. A sikerben nagy szerepe volt a vidéki Magyarországnak is, amely mostanra vonzó beruházási célpontja lett a hazai és külföldi vállalatoknak egyaránt. A Leier csoport beruházásai is ebbe a sorba illeszkednek.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Leier 37 éve gyárt építőanyagokat Magyarországon. A mostani beruházással megvalósul a Leier legnagyobb betoncserépgyára Hajdúszoboszlón, a gyárban, amelynek az építése még zajlik, idén augusztusban kezdődik meg a termelés. A legmodernebb technológiát telepítik a gyárba, ahol hullámos betoncserepeket gyártanak majd, mivel csak természetes alapanyagokat használnak fel, ezért a Leier betoncserepek 100 százalékban újrahasznosíthatók lesznek.