70 éves férfi sárkányrepülős halálesetét is vizsgálja a közlekedésbiztonság

Hírek2021. szept. 3.Suki Zoltán

Kilenc légibaleset történt az év eleje óta Magyarországon, az egyikben egy idős férfi meg is halt. Az esetek közül jelenleg ötöt vizsgál az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó Közlekedésbiztonsági Szervezet.

Május 10-én este hét óra előtt Forráskút térségében – eddig ismeretlen okból és körülmények között – lezuhant egy motoros sárkányrepülőgép – közölte akkor a rendőrség. Arról is tájékoztattak, hogy a balesetben

a gépet vezető 70 éves férfi a helyszínen meghalt.

Hozzátették, hogy a baleset körülményeinek tisztázása jelenleg is folyamatban van. Idén eddig egyébként ez volt az egyetlen halálos légi baleset az országban.

Ezeket az esteteket általában vizsgálja a rendőrségen kívül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) is.

Ebben az évben kilenc légi baleset történt, amiből hetet kezdett vizsgálni a KBSZ, és öt vizsgálat még most is tart. A már említett halálos baleseten kívül vizsgálják például az alig egy hónapja Apostagnál kényszerleszállást végrehajtó vitorlázó repülő balesetét.

A Bács-Kiskun megyei település mellett meglehetősen nagy riadalmat okozott a vitorlázógép. Gyorsan vesztett a magasságából, ezért nem volt kérdés, hogy a pilótának le kel tennie a gépet, csakhogy nem volt hova. Végül az 513-as számú főút felett a szántóföldek felé repült, azonban ott éppen arattak. A pilóta olyan szerencsétlenül közelítette meg a talajt, hogy az egyik kombájn tetején megpattant, és utána a földbe csapódott.

A balesetben a pilóta súlyosan megsérült, a légijármű pedig jelentősen megrongálódott – írta a KBSZ.

2021 utolsó légi balesete a békéscsabai repülőtéren történt a hónap elején. Ott oktatás közben landolt a hasán egy kisrepülő, de szerencsére senki sem sérült meg, de ezt is vizsgálják a szakemberek.

A KBSZ adatai szerint tavaly 13 vizsgálatot indítottak, amiből jelenleg még 8 van folyamatban.