700 millió forintos megtakarítást eredményeztek az új pótdíjfizetési könnyítések idén

Hírek2021. szept. 15.Növekedés.hu

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint meghaladja a 700 millió forintot az idén bevezetett pótdíjfizetési könnyítések eredményezte pénzbeli megtakarítás. Az utólagos éves országos e-matrica vásárlási lehetőség és a pótdíjamnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az utazóközönség zsebében, de a NÚSZ Zrt. is takarékoskodott a megoldással: csak a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna, amelyet így megspórolt a társaság.

A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelete tett lehetővé 2021. január 1-től.

Az egyik lehetőség lényege, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica - a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül történő – megvásárlásával „rendezheti” a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét.

A másiknak köszönhetően pedig a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, aminek összege hat darab alap pótdíj összegének felel meg.

Sem az államnak, sem társaságunknak nem célja a büntetés, ehelyett a jogkövető magatartás erősítésére, elősegítésére helyezzük a fókuszt. Az idei év elejétől újonnan bevezetett pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer ügyfelünk élt, amivel 680 millió forint összegű pótdíj megfizetése alól mentesültek

– mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

Hozzátette:

A két lehetőség közül az utólagos e-matrica vásárlás volt a népszerűbb, az esetek legnagyobb részében ezt választották a díjköteles utakat érvényes vignetta nélkül használók, akik mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással.

Bartal Tamás arról is beszélt, hogy a pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, fele részben cégek, fele részben magánszemélyek. Az érintetteknek a kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük.