80-100 új okoszebrát telepítenek idén a legnagyobb baleseti gócpontoknál

Hírek2024. ápr. 17.MTI

Az okoszebra rendszer magyarországi kifejlesztője, a Pearl Enterprises Kft. a múlt héten adta át az ország 250-ik okoszebráját, és a tavalyi 60-65 után idén további 80-100, a járókelők és autósok biztonságát javító gyalogosátkelőhely létrehozását tervezi - tájékoztatott a debreceni székhelyű társaság.

Szűcs Alfréd projektvezető a SafeCross okoszebra működését ismertetve közölte: az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.

Az alaptevékenységében naperőművek építésével foglalkozó Pearl Entreprises Kft. 2016-ban,

saját szabadalom alapján lépett be erre a piacra és telepítette az ország első okoszebráját Debrecenben. Azóta külön divízió foglalkozik a cégen belül a technológia tervezével, a rendszer kiépítésével és működtetésével.

Az indulás óta a projektre több tízmillió forintot költöttek már - mondta, hozzátéve, hogy a nemzetközi színtéren sem ismernek hasonló rendszert üzemteltető társaságot.

Az elmúlt évek adatai azt bizonyítják, hogy az okoszebrák használatával drasztikusan csökkenthető a balesetek száma, és megnövekedett az autósok "megállási hajlandósága is", a korábbi 55-60 százalékról 75-85 százalékra - fűzte hozzá.

A kiépítés költsége a helyszíntől és az útszakasz hosszától függően bruttó 4,0-4,8 millió forint körül mozog.

A rendszer viszonylag gyorsan telepíthető, és alacsony költséggel és meghibásodási aránnyal működtethető - mondta.

Szűcs Alfréd megemlítette: a technológia az okosváros (Smart City) koncepcióba is könnyen beilleszthető, mivel alkalmazásával számos adat nyerhető ki a gyalogos és járműforgalomról, amelyek a városfejlesztési stratégiában információkkal segíthetik a döntéshozókat.

Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány szakértője tájékoztatás szerint a Generali Biztosító az alapítvány támogatásával 2018 óta 60 okoszebra létesítésében működött közre. A nyertes pályázók számára a telepítés költségeinek 50 százalékát fedezik.

Elmondta, hogy a helyszínek kiválasztásnál a baleseti statisztikákat is figyelembe veszik, az oktatási intézmények közelében fekvő helyszínek pedig előnyt élveznek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pearl Enterprises Kft. árbevétele 2022-ben 2,638 milliárd forintra emelkedett az előző évi 1,710 milliárdról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 87,208 millió forintra nőtt az előző évi 83,766 millió forintról.