A Bankszövetség a Baross Gábor hitelprogram feltöltését kéri

Hírek2023. feb. 27.MTI

A Magyar Bankszövetség a 700 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretének növelését javasolja a kormánynak a nagy vállalati hiteligényre és a gazdasági hatások optimalizálására hivatkozva - olvasható közleményükben.

A szövetség szerint a kormány által az év elején bejelentett hitelprogram hosszútávon hozzájárulhat a hazai vállalatok versenyképes és fenntartható működéséhez, "céljában, módszerében is átütő hatású".

Rámutattak: a szektor rekordgyorsasággal, mintegy két hét alatt készült fel a programban való részvételre; a bankok már az indulást követő néhány nap elteltével a meghirdetett keretet meghaladó igényről számoltak be.

A magas inflációs környezet a vállalati hitelfelvételt ellehetetleníti, hiszen az azonnal megjelenő kamatterhek meghaladják a beruházási és a kereskedelmi tevékenységek nyereségtartamát - áll a Bankszövetség közleményében, amely szerint ezért a gazdasági és hitelezési aktivitás fenntartásához és növeléséhez is új típusú kormányzati támogatásokra van szükség, ami lehet kamattámogatás, hitelezési forrás-biztosítás és e kettő kombinációja a közvetítő pénzintézetek számára.

A Bankszövetség a keret kibővítésén túl olyan allokációs módszertan kialakítását is szorgalmazza, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás előre tervezhetőségét, valamint "a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását".

Az EXIM Magyarország hétfőn közölte, hogy a Baross Gábor program forgóeszközhitel alprogramját felfüggesztették a keret kimerülése miatt; a döntés a konstrukció másik két területét a beruházási és a zöld hitelt nem érinti. Az elmúlt közel egy hónapban összesen mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az ügynökséghez, illetve refinanszírozó partnereihez - írták közleményükben.

A február 1-jével indult hitelprogramot összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, forintban maximum 6 százalékos, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással.