A benzinár emelkedés is felfelé húzta a kiskereskedelmi forgalmat

Hírek2024. márc. 6.Növekedés.hu

Idén januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - írja a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben az üzemanyag kiskereskedelem forgalma nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott az előző hónaphoz viszonyítva.

2024. januárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6%-kal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,2%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1%-kal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,0%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2, a használtcikk-üzletekben 8,4%-kal kisebb lett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3%-kal emelkedett.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,6%-kal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,3%-kal mérséklődtek.

Januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1356 milliárd forintot ért el.

  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.