A cseheknek már elege van a sok látogatóból - gazdag és csendes turistákat akarnának

Hírek2020. jan. 18.Növekedés.hu

Vége annak az időszaknak, amely során az egyre több külföldi turista fogadása volt a fő cél.

Tavaly mintegy 22 millió turista látogatta meg a Cseh Köztársaságot - olvasható a radio.cz hírportálon. A CzechTourism állami ügynökség szerint ez enyhe emelkedést képvisel, ami belesimul egy hosszú távú növekedési folyamatba. A külföldi turistákat ugyan továbbra is szívesen látják, de számuk egyszerű növelése már nem az első számú cél.

A CzechTourism vezetője, Jan Herget szerint az Ügynökség a „fenntartható turizmus” előmozdítására összpontosítja figyelmét. Ez azt jelenti, hogy olyan látogatókat kívánnak az országba csábítani, akik költekezése közvetlenebbül segíti a helyi gazdaságot, illetve olyan, „jó magaviseletű” turistákat, akik túl hangos legénybúcsúval vagy kocsmai túrákkal nem zavarják a helyi lakosok napi életét.

Azt hiszem, nem az a gond, hogy Prágában és a Cseh Köztársaságban túl sok turista lenne, bár Prága néhány utcája túlterheltnek tűnik. Ugyanakkor néhány prágai és másutt működő platform szabályozása nem megfelelő

mondta a ČTK hírügynökségnek Jan Herget, bizonyára az olyan szolgáltatókra utalva, mint amilyen az Airbnb.

Jan Herget a hamarosan sorra kerülő „Térségi Turizmus Nemzetközi Vásárja” rendezvény megnyitása előtt szólt arról is: vége annak az időszaknak, amely során az egyre több külföldi turista fogadása volt a fő cél. A CzechTourism országszerte 14 turista-központ kialakításán dolgozik és arra törekszik, hogy az érintett térségeket ajánlja az érdeklődők figyelmébe, beleértve a távolabbi és az Európán kívüli országok turistáit is.  

A cél, hogy a turistákat egyenletesebben osszuk el. Ne csak Prágát vagy a Český Krumlov-ot keressék fel, mondta Jan Herget.

Az lenne a legjobb, ha minden térségnek lenne egy jelentős érdeklődést vonzó idegenforgalmi látványossága.

A Cseh Statisztikai Hivatal (ČSÚ) adatai szerint tavaly a külföldi turisták körülbelül 20 százalékát németek alkották. Jelentősen emelkedett a francia látogatók száma, amely éves szinten több, mint 10 százalékot tett ki.

Az oroszok létszámban a hatodik helyre kerültek, de az eltöltött éjszakák tekintetében a második pozíciót foglalták el.

A tavalyi év januárja óta a Kínából, az Egyesült Államokból és Lengyelországból érkezettek száma növekedett, a brit, az olasz és a dél-koreai turistáké viszont csökkent.