A dióval volt a legtöbb gond - 8,1 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális ellenőrzésen

Hírek2021. jan. 20.MTI

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen 8,1 millió forint bírságot szabtak ki - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Olyan gasztronómiai termékeket vizsgáltak, amelyek karácsonykor és szilveszterkor keresettek, így például húst (friss, főtt és pácolt húsokat), virslit, szaloncukrot és pezsgőt - mondta Erdős Norbert.

A termékeknél érzékszervi és 176 esetben laboratóriumi vizsgálat is történt, utóbbiról elmondta, hogy 38 esetben darált diót, 41 esetben mákot, 20-20 alkalommal pedig virslit, bejglit és kókuszreszeléket is ellenőriztek.

A dió vizsgálatánál szerezték a legrosszabb tapasztalatot: a 38 ellenőrzött tételből 12-nél találtak problémát, ezek majdnem fele importtermék volt, amely részben Ukrajnából, részben az Egyesült Államokból, részben pedig Moldovából érkezett.

Az államtitkár ezért elrendelte a dió célellenőrzését.

A téli szezonális ellenőrzésen 649 vendéglátóhelyet vizsgáltak. A legkirívóbb eset egy Komárom-Esztergom megyében található koreai vendéglátóhely volt, ahol 136 jelöletlen terméket találtak, ezért annak működését felfüggesztették.

Erdős Norbert elmondta, hogy a következő szezonális ellenőrzés április környékén, húsvétot megelőzően várható.