A fővárosi utakon rekordot hozott az iskolakezdés

Hírek2020. okt. 2.Növekedés.hu

A budapesti agglomeráció díjköteles gyorsforgalmi útjain a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) kamerái minden eddiginél nagyobb hazai személygépjármű-forgalmat láttak a tanévkezdés első napjaiban. Szeptember elején voltak olyan napok, amikor több mint 490 ezer hazai felségjelzésű jármű haladt el a kamerák alatt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Üzleti Intelligencia Osztálya a Budapest agglomerációjában a hazai e-matrica rendszerben közlekedő magyar felségjelzésű gépjárművek forgalmát vizsgálta meg a 2020. szeptember 1–15. közötti időszak hétköznapjain. A fővároshoz legközelebb eső, fix portálok által látott járműáthaladások számát a 2019-es és a 2018-as év hasonló időszakának adataival vetette össze.

A napi forgalmi adatok azt mutatták, hogy míg idén a vizsgált időszakban átlagosan napi 450 ezer körül mozgott a járműáthaladások száma, addig ugyanebben az időszakban tavaly csak 390 ezer, 2018-ban pedig átlagosan 359 ezer járműáthaladást érzékeltek a NÚSZ Zrt. kamerái.

Ez idén 16, míg tavaly 8 százalékos növekedést jelentett az előző év adataival összehasonlítva.

Az idei esztendőben tapasztalt nagyobb arányú forgalomnövekedés vélhetően részben annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány következtében általánosságban többen választják az autót a tömegközlekedés helyett a munkába, iskolába jutáshoz

– mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A NÚSZ külön is kielemezte a gyorsforgalmi utak bevezető szakaszán található díjellenőrző kamerák adatait. Csak a személyautók (D1 kategória) és motorok (D1M kategória) esetében átlagosan közel 39 ezer járműáthaladást lehetett látni kora reggel, 4 és 8 óra között a fővárosba vezető, fix portállal rendelkező utakon.

Ez a szám a tavalyi év hasonló időszakában 35 ezer, 2018-ban pedig szűk 33 ezer volt.

A forgalomnövekedés a két járműkategória esetén idén bő 10, tavaly körülbelül 5 százalékos volt az előző év adataihoz képest. Szeptember első két hetében, reggelente a legnagyobb forgalmat általában az M3-as autópálya vezette Budapest felé (4 és 8 óra között 12-15 ezer járműáthaladás), az M7-es esetében 8-10 ezer, az M4-esen pedig 7-8 ezer áthaladást rögzítettek a NÚSZ díjellenőrző kamerái az összes díjkategóriát figyelembe véve.