A Google egymás után kapja a pofonokat Franciaországban

Hírek2019. dec. 20.Növekedés.hu

Franciaország és más európai országok kiemelt figyelmet fordítanak az amerikai technológiai nagyvállalatokra, így a Google-ra, a Facebook-ra, az Apple-ra és az Amazon-ra - olvasható a reuters.com hírportálon. Gyakran bírálják őket, mert kevés adót fizetnek.

Januárban a francia adatvédelmi hatóság a Google-t 50 millió euróra (több, mint 15 milliárd forintra) bírságolta, mivel megszegte az Európai Unió személyiségi jogok védelmére vonatkozó szabályait. Nem tájékoztatta felhasználóit világos és áttekinthető módon a személyes adatok kezeléséről és a személyre szabott hirdetések ügyében nem szerezte meg megfelelő módon a hozzájárulásukat.

Szeptember folyamán a Google vállalta, hogy egy négy éve, csalás gyanújával indult vizsgálat peren kívüli rendezése érdekében 1 milliárd eurót (több, mint 330 milliárd forintot) fizet a francia hatóságoknak. 

A francia gazdasági versenyhivatal a közelmúltban 150 millió euróra (közel 50 milliárd forintra) büntette a Google-t, mert akadályozta a gazdasági versenyt és félreérthető hirdetéseket tett közzé a Google Ads oldalon. 

Isabelle de Silva, a francia versenyhatóság vezetője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Google online piacon élvezett helyzete túlzás nélkül „rendkívülinek” minősíthető, hiszen piaci részesedése e területen körülbelül 90 százalékos.

A Google közölte: fellebbezni fog.