A GVH idén is aktívan részt vett a OECD Versenybizottságának munkájában

Hírek2021. jún. 17.Növekedés.hu

Az OECD Versenybizottsága az elmúlt héten tartotta hagyományos nyári ülésszakát, ahol két munkacsoportban is aktív szerephez jutott a magyar versenyhatóság.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjainak versenyhatóságait összefogó Versenybizottságában, valamint annak két munkacsoportjában (Working Party on Competition and Regulation, Working Party on Co-operation and Enforcement) is képviseli Magyarországot - olvasható a hivatal közleményében.

A szervezet kerekasztalok, illetve meghallgatások formájában vitatja meg az egyes szakmai kérdéseket, amelyekhez a versenyhatóságok a nemzeti tapasztalatok megosztásával járulnak hozzá.

Az idei évben a Versenybizottság 2021. június 7-11. között tartotta nyári ülésszakát, a járványhelyzetre tekintettel online formában.

A GVH idén is aktívan közreműködött a bizottság munkájában: a magyar versenyhatóság munkatársai a Versenyjogi fellépés és az ágazati szabályozás összefüggései kapcsán, valamint a Versenyjogi megfelelési programok témában osztották meg a hazai tapasztalatokat.

A Versenyjogi fellépés és az ágazati szabályozás összefüggései témájában a GVH a pénzügyi szolgáltatások piacain (pl. bankkártya-piac, lakossági banki szolgáltatások piaca) lefolytatott vizsgálatain keresztül mutatta be, hogy tapasztalatai hogyan járulhatnak hozzá a törvényi szabályozás hatékony kialakításához.

A magyar versenyhivatal nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ágazati szabályozó hatóságokkal élő és aktív együttműködést tartson fenn; a versenyhatóság ennek megfontolásait is bemutatta, kitérve arra, hogy egyes ágazatokban a hatóságok közötti együttműködés jogszabályi kötelezettséget is jelent.

Előfordulnak olyan esetek, amikor valamely piaci magatartás az ágazati szabályoknak ugyan megfelel, azonban mégis felveti a versenyjogi szabályok megsértését: e kérdések vizsgálatára került sor például a GVH üres hordozói díjakkal kapcsolatos eljárásában is.

A Versenyjogi megfelelési programokkal kapcsolatos tapasztalatait és hivatali gyakorlatát a GVH 2012-től kezdődően mutatta be, a nemzeti versenyhatóság ugyanis immár 9 éve támogatja hangsúlyosan a vállalkozások versenyjogi tudatosságának fejlesztését és megfelelési erőfeszítéseit.

A Versenyhivatal kiemelte, hogy 2017-től kezdődően 10 versenykorlátozással kapcsolatos ügyben értékelte bírságcsökkentési tényezőként a megfelelési erőfeszítéseket, összesen több mint 360 millió forint értékben. A GVH információi szerint a cégek egyike sem tanúsított azóta versenyjogsértő magatartást.