A harmadik negyedév rekordméretű növekedést hozott a brit gazdaságban

Hírek2020. dec. 22.MTI

A legfrissebb, felülvizsgált adatok szerint rekordütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben, de még mindig jelentősen elmarad a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szinttől.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett, javított második becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 16 százalékkal emelkedett júliustól szeptemberig az előző naptári negyedévvel összevetve, tükrözve a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett korlátozások fokozatos feloldását.

Ez volt a leggyorsabb negyedéves növekedés a brit gazdaságban azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a negyedévi összevetésű GDP-adatok rendszeres közlését.

A múlt hónapban közölt első becslésben még 15,5 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedés szerepelt. Keddi adatismertetésében az ONS hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit GDP-érték a felfelé javított becsléssel együtt is még mindig 8,6 százalékkal alacsonyabb volt a harmadik negyedévben, mint 2019 végén.