A hazai cégek háromnegyede ítéli kedvezőtlennek saját helyzetét a következő fél évre

Hírek2020. márc. 18.Növekedés.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végzett a hazai vállalkozások körében. Eszerint a válaszadó cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan, 37 százalékuk pedig nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számít a következő félévben.

Körülbelül ötödük véli úgy, hogy nem változik a helyzetük, minden az eddigiek szerint alakul, és mindössze 7 százalék számít az üzleti helyzete javulására.

Az inkább vagy nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számító cégek aránya az átlagnál magasabb a 10-49 fős kisvállalkozások (80 százalék) körében. Ágazati szinten vizsgálva az ilyen várakozásokkal rendelkező vállalkozások aránya a válaszadók között kiemelkedően magas a szálláshely-szolgáltatáshoz és vendéglátáshoz (93 százalék), kereskedelemhez (79százalék), valamint a szállítás-raktározás (86 százalék) ágazatokhoz tartozó cégek körében.

Forrás: MKIK

Az MKIK gyorselemzése az önkitöltős kérdőívet március 15-ig kitöltő 9035 vállalkozás válaszain alapul. Az elemzés a válaszadó cégek percepcióit, első reakcióit ismerteti.

A teljes elemzés további részletekkel itt érhető el.