A januártól éles Brexit mérlege: padlót fogott a brit export, rekordméretű a recesszió

Hírek2021. márc. 12.MTI, Növekedés.hu

Januárban 40,7 százalékkal zuhant az Európai Unió piacaira irányuló brit export értéke; az EU-ból érkező import 28,8 százalékkal csökkent - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). Tavaly a gazdaságban 9,9 százalék volt a zuhanás, amelyre Nagy-Britannia modernkori történelmében még nem volt példa. A recesszió januárban folytatódott.

Januárban volt a legnagyobb havi visszaesés a brit-EU kétoldalú kereskedelemben azóta, hogy ennek az adatnak a rendszeres ismertetése 1997-ben elkezdődött.

A statisztikai hivatal elemzése szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom példátlan januári visszaesésének egyik oka az lehetett, hogy a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő átmeneti időszak januári lejárta előtt a brit és az uniós kereskedelmi partnerek egyaránt növelték raktárkészleteiket az esetleges fennakadások kivédésére, és januárban e készleteket használták fel.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.Az átmeneti időszak egyik legfontosabb célja az volt, hogy legyen idő a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályairól.

Nagy-Britannia exportja  2016-tól (milliárd font)

brit export

(A helyzetet rontja, hogy tavaly, az átmeneti időszak alatt is rekordszintű volt a recesszió az Egyesült Királyságban: 9,9 százalékos volt visszaesés éves szinten, míg az uniós átlag 7 százalék körül alakult.)

Nagy-Britanna GDP-jének alakulása (év/év, %)

brit GDP

A tavaly karácsonykor tető alá hozott, 1246 oldalas megállapodás egyik fő eleme egy szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodás sem küszöböli ki azonban a kereskedelmet terhelő adminisztratív kötelezettségeket:

a brit exportőröknek egyebek mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolásokat kell mellékelniük szállítmányaikhoz, és ezeket az uniós beléptető pontokon ellenőrzik.

A beszámoló hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unió piacaira irányuló brit élelmiszer- és élőállat-kivitel értéke januárban 63,6 százalékkal zuhant, és ennek oka közvetlenül az lehetett, hogy

az EU az átmeneti időszak lejártával szigorított ellenőrzési és eredetigazolás-vizsgálati rendszert vezetett be a Nagy-Britanniából érkező importra.

A statisztikai hivatal példaként említi, hogy a tengeri eredetű élelmiszerek Franciaországba irányuló skóciai exportja a skót szakmai szövetség (Scottish Seafood Association) adatai alapján szállítmányonként három napig tart, jóllehet korábban egy nap alatt célba értek ezek az exporttételek.

Nagy-Britannia és az Európai Unió teljes kétoldalú kereskedelmének értéke a hivatalos statisztika szerint tavaly - vagyis még az átmeneti időszak érvényességi ideje alatt - 668 milliárd font (286 ezer milliárd forint) volt.