A járvány berobbanása előtti utolsó hónapban még 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2020. ápr. 15.MTI

Februárban az ipari termelés 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka-és szökőnaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,7 százalékkal emelkedett - erősítettem meg szerdán kiadott második becslésében a múlt kedden közölt előzetes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megjegyezték, hogy a koronavírus-járvány hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

Az ipari export volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 6,0, százalékkal, a számítógép, elektronikai, optikai terméké 13,5 százalékkal emelkedett. Az ipar belföldi értékesítése 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 32 százalékát képviselő járműgyártásban lassult a növekedés üteme: a kibocsátás februárban 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,6 százalékkal emelkedett. A jelentős súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült.  Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.