A katonai járművek miatt óriásit nőttek a járműmegrendelések Németországban

Hírek2023. júl. 6.MTI

Májusban közel három éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a német feldolgozóipari megrendelések elsősorban a katonai járművekre leadott megrendeléseknek köszönhetően a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.

Májusban szezonális és naptári kiigazítással 6,4 százalékkal nőttek a feldolgozóipari vállalatok megrendelései az előző havihoz képest az áprilisi 0,2 százalékos havi növekedés után. A növekedés mértéke májusban jóval meghaladta az 1,2 százalékos szakértői várakozásokat.

A májusban elért havi növekedés 2020 júniusa óta a legnagyobb volt, de főként a nagy volumenű megrendeléseknek volt köszönhető. A nagy megrendelések nélkül a feldolgozóipari megrendelések 3,2 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest.

A legnagyobb mértékben a katonai járműveket is magában foglaló "egyéb járművek" kategóriájában nőttek a megrendelések, 137,1 százalékkal. Az egyéb járművek kategóriát is magában foglaló gépjárműgyártás megrendelései összességében 8,6 százalékkal nőttek. Az elektromos berendezéseket gyártó ágazatban azonban 15,0 százalékkal csökkentek a megrendelések.

Míg a beruházási javakra feladott új rendelések 12,0 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, addig a félkész termékek ágazatában 1,1 százalékkal, a fogyasztási cikkek ágazatában pedig 0,8 százalékkal csökkentek.

Az egy évvel korábbitól naptári kiigazítással 4,3 százalékkal maradtak el májusban a feldolgozóipari vállalatok megrendelései. Áprilisban 9,3 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbitól.

A március-májusi három hónapos időszakban a megrendelések 6,1 százalékkal maradtak el az előző három havitól.