A Keppel MET Renewables naperőműprojekteket vásárol Észak-Olaszországban

Hírek2024. júl. 24.Növekedés.hu

A svájci központú, megújuló energetikai eszközökkel foglalkozó Keppel MET Renewables (KMR) tovább erősíti elköteleződését a napenergia-projektek mellett. A MET Csoport és a szingapúri Keppel Infrastructure vegyesvállalata lezárta két fotovoltaikus projekt 100 százalékos részesedésének megvásárlását Észak-Olaszországban, Piemont és Lombardia régiókban.

Az összesen 20 megawatt (MWp) teljesítményű két naperőműprojekt évi 30 gigawattórás (GWh) villamosenergia-termelést biztosít, és ezzel több mint 10 ezer olasz háztartás fogyasztásának megfelelő energiát termel majd. Az olasz megújulóenergia-vállalat, a ReFeel New Energy (RNE) által fejlesztett két projekt elérte az építésre kész fázist, a kereskedelmi üzem 2025-ben kezdődik.

Luke Gillott, a KMR vezérigazgatója így nyilatkozott:

A tranzakció lezárása fontos mérföldkő azon célunk elérésében, hogy a legmodernebb szél- és napenergia-projektekből álló portfóliót építsünk ki az Európai Unióban. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy aktív szerepet játsszunk az európai energiaátmenetben.

A svájci székhelyű KMR az olasz megújulóenergia-piac meghatározó szereplője, 277 MWp-os portfólióval, a megvalósíthatóság különböző fázisaiban lévő napenergia-projektekkel, amelyek az elkövetkező években kezdhetik meg a kereskedelmi termelést. A vállalat nagy teljesítményű, közüzemi méretű nap- és szélenergia-eszközöket vásárol, fejleszt és üzemeltet Európa-szerte.

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energiapiaci eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 39 nemzetközi kereskedési ponton aktív.

A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energiapiaci eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben tudja támogatni a zöldenergia-átmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2023-ban 24,5 milliárd euró volt. A vállalat gázpiaci forgalma 88 milliárd köbméter, míg az árampiaci forgalma 68 terawattóra (TWh) volt.

Keppel

A Keppel Ltd. globális vagyonkezelő és üzemeltető, komoly szakértelemmel a fenntarthatósággal kapcsolatos megoldások terén, az infrastruktúrától az ingatlanügyekig.

A szingapúri székhelyű Keppel világszerte több mint 20 országban működik, kritikus infrastruktúrát és szolgáltatásokat biztosítva a megújuló energiaforrásokhoz, a zöld energiához, a dekarbonizációhoz, a fenntartható városi megújuláshoz és a digitális kapcsolódáshoz. A Keppel értéket teremt a befektetők és a döntéshozók számára, minőségi befektetési platformjai és változatos eszközportfóliói révén, beleértve a magánalapokat, valamint a tőzsdén jegyzett ingatlan- és üzleti alapokat.

ReFeel New Energy

Az RNE 2022 elején létrehozott, akkumulátoros energiatárolási rendszerek (BESS) platformja, a SUSI Energy Transition Fund, a svájci székhelyű SUSI Partners által irányított energiaátállásra szakosodott alap és egy nagy tapasztalattal bíró helyi menedzsmentcsapat közös vállalkozása, amely a ReFeel tiszta energiával foglalkozó vállalat alapítójaként és vezetőjeként 15 éves tapasztalatot szerzett. Az RNE Észak- és Közép-Olaszországban vezető szerepet tölt be a fotovoltaikus és a BESS-fejlesztésben, több mint 380 megawatt (MW) naperőműprojekttel (ebből három építésre kész), valamint 870 MW BESS-projekttel, amelyek a fejlesztés előrehaladott szakaszában vannak.