A környezetünk és jövőnk szempontjából fenntarthatóbb életmódot népszerűsítő program indul

Hírek2021. szept. 17.Növekedés.hu

Kaposvár az elsők között csatlakozik az ENSZ fenntartható szemléletmódot népszerűsítő „Race to Zero” kezdeményezéséhez. A város önkormányzata a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Budapesti Brit Nagykövetséggel együttműködésben valósítja meg a pilot programot.

A több generációt megcélzó, szeptembertől novemberig tartó tesztprojekt központi üzenete, a „Mentsd meg, használd újra!”, a mindennapi élet különböző területeire – komposztálásra, PET-mentesítésre, valamint az ételhulladék csökkentésére- fókuszál.

A Compocity Kaposvár tíz óvodájába helyez ki beltéri, ökorobot-komposztáló rendszert, amely segítségével játékos formában sajátíthatják el a kicsik, a szüleik, valamint intézmények munkatársai a komposztálás folyamatát.

A Kék Bolygó Alapítvány saját, „PET-mentes iskola programját” megvalósítva, a megyeszékhely két középiskolája részére ajándékoz ivókutakat, valamint kulacsokat, amelyeket a hálózatra szerelt vízautomatákból lehet feltölteni, csökkentve ezáltal a műanyag hulladék mennyiségét. 

Számos helyi étterem és üzlet pedig csatlakozik a Munch projektjéhez, amely lehetővé teszi, hogy kedvezményes áron értékesítsék a jó minőségű, de zárásig meg nem vásárolt ételeiket, illetve élelmiszert ajánljanak fel nélkülöző embereknek.

A Rakun Dobozközösség pedig olyan újrafelhasználható cseredobozokat biztosít az éttermek számára, amelyek révén csökken az ételkiszállítás során keletkezett műanyag hulladék mennyisége.  

Mindkét kezdeményezés okostelefonra letölthető applikáció segítségével vehető igénybe.

A Kék Bolygó Alapítvány – amely a pilot program ideje alatt országos kommunikációs kampányt is folytat– bízik abban, hogy a kaposvári mintát hazai nagyvárosok sora fogja követni a közeljövőben.