A kötelező akciózás megszűnik, az árfigyelő továbbra is marad július 1-től

Hírek2024. jún. 25.Növekedés.hu

Július 1-jétől kivezetésre kerül a kötelező akciózás, ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

2023 augusztusában – az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre  vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen  kibővítette az érintett termékkört.

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20  termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz  képest – 10%-ról legalább 15%-ra emelkedett.

Továbbá a kötelező akciózási szabályok  kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve  ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a  beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15%-kal olcsóbban kellett kínálni. 

Az intézkedésnek köszönhetően a családok olyan alapvető élelmiszerkategóriák termékeit  vásárolhatták meg lényegesen olcsóbban, mint például a baromfihús; tej, tejföl és helyettesítői;  sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs; friss gyümölcs; friss zöldség. 

A kötelező akciózás rendszere hatékony és eredményes volt. A kötelező akciózás és az online  árfigyelő mindemellett kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek  eredményeképpen

az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1%-ra esett vissza,  sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára.

A kormány megállapította, hogy a kiskereskedelmi szereplők  közötti fokozott versenyt továbbra is fenn kell tartani, mert az a családok érdekeit szolgálja. Ezért úgy döntött, hogy 2024. július 1-jétől kivezeti a kötelező  akciózást, míg a verseny támogatása érdekében folytatja az online árfigyelő rendszer működését.