A KSH olyasmibe vág bele, amire 15 éve nem volt példa

Hírek2024. márc. 26.MTI

Időmérleg-felvételt indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatfelvétel az ország 264 települését érinti - jelentette be keddi közleményében a hivatal. A felmérés 2024. április 8. és 2025. április 7. között zajlik.

A statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket postai felkérőlevélben értesíti a hivatal. A felvétel során közel 40 ezer személyt kérnek fel a kutatásban való részvételre, amely önkéntes és anonim. A kérdőívet kitöltők ajándékutalványt kapnak.

A felmérés célja, hogy részletes, térben és időben összehasonlítható adatokat szolgáltasson a népesség időfelhasználásáról. A felvételből szerzett információk alapján megtudhatjuk, milyen hatást gyakoroltak az egyének időfelhasználására az elmúlt 15 év társadalmi, gazdasági változásai.

A kutatás további célja, hogy naprakész adatokkal segítse a családpolitikai döntések megalapozását; támogassa a munkaidő szabályozását célzó politika kialakítását; információt szolgáltasson az utazási célokról és módokról; betekintést engedjen a kulturális és szabadidős tevékenységek alakulásába; segítse a nemzeti számlákhoz kötődő fejlesztési munkákat, ezen belül elsősorban a háztartások keretében végzett termeléssel kapcsolatban.

Az adatfelvételt nemzetközi módszertani ajánlásokat követve végzi a KSH. A felvétel során a válaszadóknak a társadalmi-gazdasági adatokat tartalmazó háttérkérdőíven túl egy naplót is szükséges kitölteniük, amelyben egy adott napon elvégzett valamennyi tevékenységüket tételesen rögzíteniük kell.

A válaszadás online önkitöltéssel, illetve kérdezőbiztos közreműködésével, személyes kikérdezés keretében is lehetséges.

A kutatásban részt vevők ajándékutalványt kapnak. Az interneten önállóan válaszolók részére 10 000 forint értékű vásárlási utalványt, a kérdezőbiztos közreműködésével személyesen vagy telefonon válaszolók részére a sikeres interjút követően 5000 forint értékű vásárlási utalványt postáz a KSH.