A lakosság 40 százalékát már beoltották Izraelben - Brilliáns alku a háttérben

Hírek2021. jan. 27.Sz.A.

Izraelben már 2,6 millió embert beoltottak a koronavírus vakcinával egyszer, 1,1 milliót pedig már kétszer: olajozottan működik a "Vissza az életbe" nevű oltási terv logisztikai része is. Időben és jó feltételekkel leszerződtek a Pfizerrel, a Modernával és az Astra Zenecával. A beoltottaknál 0,01 százalékra csökkent a megfertőződés esélye.

Miközben az egész Európai Unióban komoly gondokat okoz a vakcinák beszerzése és a kellő mennyiségű utánpótlás biztosítása, a 9 milliós Izrael lakosságának 30 százalékát már be is oltották. A Pfizer/Biontech vállalat vakcinájával már decemberben az elsők között kezdődött meg az oltás, de szerződésük van a Modernával és az Astra Zenecával is.

A Financial Times értesülései szerint 2,6 millióan már megkapták az első adag vakcinát Izraelben, 1,1 millióan pedig már a második oltáson is túlestek. A beoltottak zömében egészségügyi dolgozók és a 60 év felettiek.

Ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának mintegy 40 százaléka már legalább egy oltást megkapott, többségében a Pfizer oltóanyagából.

A lap szerint a gyorsaság egyik oka, hogy az izraeli vezetés még időben egy nagyon előnyös megállapodást hozott tető alá a Pfizer vezetőségével. Egyrészt biztosították az oltások eljuttatásának leghatékonyabb logisztikai megszervezését, másrészt a vakcinák hatásáról részletes és naprakész beszámolót adnak a gyógyszergyárnak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy az országban tízszer gyorsabb ütemben haladnak a lakosság beoltásával, amire eddig egyetlen ország sem volt képes. Minden vasárnap új vakcina-szállítmányok érkeznek a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtérre.

Izraelben egyébként az EU-nál korábban, már december 20-án megkezdték a lakosság beoltását. Az oltási tervnek a "Vissza az életbe" nevet adták.

A brit lap kiemeli, hogy az izraeli kormányzat gyors intézkedéseinek köszönhetően március végére akár még többlet is kialakulhat az oltóanyagból az országban. 

Az új fertőződések száma 60 százalékkal máris csökkent a beoltottság miatt, de a brit mutáns gyors terjedése miatt nagyon sokan szorulnak kórházi kezelésre. 

A világviszonylatban is különösen magas izraeli beoltottság nyomán egyre több adat és információ áll rendelkezésre az oltásokról - írja az MTI. Az ország egyik egészségbiztosító-pénztáránál, a Makkabinál

a beoltottak kevesebb mint 0,01 százaléka fertőződött meg a vakcina második dózisa után egy héttel koronavírussal, ami jobb arány a gyártó által ígért 95 százalékos védettségnél. 

A 128 600, főként 55 évesnél idősebbekből és háttérbetegségekkel küszködő emberekből álló csoportból mindössze húsz korábban beoltott embert regisztráltak koronavírus fertőzéssel.  

A mégis megfertőződött húsz ember többsége 55 évnél idősebb, felerészben krónikus betegségben szenved, de tíznek nincs háttérbetegsége. Enyhe lefolyású fertőzésük nyomán fejfájást, köhögést, gyengeséget vagy fáradtságot éreztek, egyikük sem került kórházba, és senkinek sem emelkedett a láza 38,5 fok fölé. Legtöbbjükről azért derült ki fertőzöttségük, mert kapcsolatba kerültek más, azonosított vírushordozókkal, és ezért tesztelték őket.   

A John Hopkins Egyetem adatai szerint Izraelben eddig 4432 ember hunyt el a koronavírus fertőzéshez köthetően, a regisztrált fertőzöttek száma tavaly tavasz óta 600 ezer fő.