„A lakosság 60-70 százalékát várhatóan megfertőzi a koronavírus” – véli a német járványügyi intézet vezetője

Hírek2020. márc. 9.MTI

Nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt, a járvány lefékezéséhez pedig minden egyes ember segítsége szükséges - mondta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn Berlinben.

Kiemelte, hogy az egészségügyi rendszer működőképességének fenntartásához mindenképpen le kell lassítani a járványt, amihez mindenkinek hozzá kell járulni. A mindennapi életben ugyanúgy kell védekezni, mint influenzajárvány idején az influenzavírus ellen, és kerülni kell a nagyobb rendezvényeket, például koncerteket.

Az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket le kell mondani, a határérték alatti, de nagyobb szabású rendezvényeknél pedig a járványterjedési kockázat mérlegelésével, esetről esetre kell dönteni - mondta.

Aláhúzta, hogy a vírus az eddig ismert esetek 80 százalékában enyhe lefolyású betegséget okozott, és az 50 év alattiaknál igen csekély a súlyos megbetegedés valószínűsége.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője hozzátette: az új koronavírus az oltás és az ellenálló képesség hiánya miatt várhatóan az lakosság 60-70 százalékát megfertőzi, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. A legfontosabb a vírus terjedésének lassítása.

Christian Droste, a berlini Charite egyetemi klinika vezető virológusa kiemelte: az eddigi tudományos vizsgálatok megállapításai szerint az évszakok váltakozása nem segít, nem lehet azzal számolni, hogy a tavaszi-nyári meleg megérkeztével lecseng az új koronavírus okozta járvány.

Mint mondta, a helyzet "abszolút súlyos", és minden jel arra mutat, hogy Németország egy nagyszabású járvány kezdeti szakaszánál tart.

A miniszter és a két járványügyi szakember közös tájékoztatóján több újságíró azt kérdezte, mi a magyarázata, hogy Németország területén egy fertőzött sem halt bele a koronavírus okozta betegségbe. Lothar Wieler és Christian Droste egyaránt kiemelte, hogy a mindenkori adatok csak egy-egy pillanatfelvételt jelentenek, amelyből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Minden bizonnyal Németországban is szed majd halálos áldozatokat a járvány, és a német és olasz adatok közötti eltérések idővel kiegyenlítődnek. 

Arra is rámutattak, hogy míg Olaszországban a fertőzöttek jellemzően idősebbek, a halálos áldozatok pedig általában 80 felettiek, Németországban a fertőzöttek medián életkora - vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban - csak 40 év. Hozzátették, hogy az új koronavírus által okozott betegség (Covid-19) főleg a 65 éven felettiekre és a krónikus betegekre veszélyes, a legfiatalabbaknál, a 20 éven aluliaknál pedig igen enyhe lefolyású, vagy egyáltalán nem is okoz tüneteket.

Angela Merkel kancellár egy más ügyben rendezett berlini eseményen  - a Német-Görög Kereskedelmi és Iparkamara (DGIHK) gazdasági fórumán - mondott beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány további terjedésével kell számolni, de Németország jól felkészült a gazdasági hatások ellensúlyozására.

A kormány még a héten dönt arról, hogy ismét szélesebb körben lesz alkalmazható a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézménye. A 2008-2009-es világgazdasági válság idején nagyon hasznos volt ez a munkaerőpiaci intézmény, és a vállalkozások már áprilistól élhetnek az új lehetőségekkel - mondta.

Hozzátette, hogy a gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium még a héten előterjeszt javaslatokat a bajba kerülő vállalkozások fizetőképességének megőrzését szolgáló intézkedésekről, és a kormány az állami beruházások további élénkítésével is igyekszik semlegesíteni a járvány hatásait.

Az RKI hétfő reggeli összesítése szerint 1112 embernél mutatták ki az új koronavírust. Előző este 902, egy héttel korábban 157 fertőzöttet tartottak számon.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 110 ezret, a halálos áldozatok száma 3800 felett van. A járvány 104 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.