A legjobb európai diákvárosok közé került Budapest 

Hírek3 órájaNövekedés.hu

Több mint 17 ezer európai egyetemi hallgatói értékelés alapján a Corvinus egyetemnek is otthont adó Budapest a kontinens 4. legjobb diákvárosa a The Campus Advisor nemzetközi felsőoktatási tájékoztató platform friss összesítése szerint.

Az Európa 50 legjobb diákvárosa 2024-ben című, a napokban közzétett kiadványban a rangsort kizárólag a diákoktól a szervezet weboldalán gyűjtött valós tapasztalatok és vélemények alapján határozták meg. A legkiválóbb hallgatói élményt nyújtó városok meghatározásához a lista figyelembe vette többek között a diákok arányát a lakosságon belül, az akadémiai környezetet, a város diákbarát jellegét, a megélhetési költségeket, a kulturális sokszínűséget, az éjszakai életet, a tömegközlekedést, a kényelmi szolgáltatásokat és a biztonságot is.

A The Campus Advisor szóvivője úgy nyilatkozott, ezek a rangsorok fontos forrásként szolgálnak az ideális oktatási környezetet kereső diákoknak, és segítenek nekik jobban felkészülni életük következő fejezetére, hogy megtalálják a tanulmányi és személyes igényeiknek leginkább megfelelő oktatási utat.

A lista élén egy-egy cseh, német és ír város – Prága, Heidelberg és Galway – áll, Budapest pedig csak hajszállal, egytizednyi pontszámmal maradt le a dobogóról. Az összesítésben még egy magyar város szerepel, Pécs, a 14. helyen.

Budapest és az itt működő egyetemek élő, szoros kapcsolatban állnak, aktívan hatva egymásra. A Corvinus a város által nyújtott hallgatói élményben meghatározó szerepet játszik, hiszen az ország gazdasági-társadalomtudományi egyetemi zászlóshajójaként pezsgő, inspiráló tudományos-oktatási csomópontként működik. Emellett a Corvinus hazai és nemzetközi polgárai - más egyetemekhez hasonlóan – fontos értelmiségi fogyasztói réteget alkotnak, akik a főváros sokszínű szellemi-kulturális-gasztronómiai kínálatából számottevő keresletet generálva vásárolnak. Ez a kölcsönhatás különösen erős a város szívében, a belvárosi pesti Duna-parton és a Budapest-panorámás budai campuson működő Corvinus esetében, ahol a külföldi hallgatók és oktatók aránya megközelíti a 20 százalékot

– mondta a felmérés kapcsán Fehér Péter, a Corvinus nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Az 50 legjobb diákváros Európában, 2024 – toplista

Helyezés

Város

Összpontszám

1.

Prága

87,3

2.

Heidelberg

86,7

3.

Galway

86,2

4.

Budapest

86,1

5.

Granada

85,7

6.

Aarhus

85,6

7.

Varsó

85,5

8.

Newcastle

85,2

9.

Berlin

85,0

10.

Bologna

84,7

11.

Bécs

84,6

12.

Amszterdam

84,5

13.

Brno

84,2

14.

Pécs

83,7

15.

Valencia

83,4