A magyar haderő új büszkesége a levegőbe emelkedett

Hírek2024. feb. 9.Növekedés.hu

Február 8-án Brazíliában próbarepülésen vett részt a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra. A világszerte egyre nagyobb érdeklődést kiváltó brazil repülőgéptípus használatával a Magyar Honvédség újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén - írta meg a honvedelem.hu.

Minden haderő alapvető igénye a mobilitás, amely a szárazföldi szállítás mellett egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légiszállítás fejlesztését.

A logisztikai feladatok összetettsége és bővülése indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását - írja a Honvédelmi Minisztérium közleménye.

A Magyar Honvédség az AN-26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ben két, világviszonylatban is a legmodernebbek közé tartozó, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépet szerez be.
A KC-390 típussal a Magyar Honvédség a katonai légiszállítás terén eddig nem látott képességek birtokosa lesz.

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes repülőgép magyar változata alkalmas lesz légiutántöltésre, precíziós, légi teherdobásokra, valamit intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.

A gép sikeres első levegőbe emelkedésével kezdetét vette a légi tesztek sorozata, ezzel egyidőben pedig már tart a Magyar Honvédség szakembereinek képzése is az EMBRAER képzési központjában, hogy a 2024 folyamán Magyarországra érkező technikát felkészülten fogadhassák.