A Magyarok a Piacon Klub 9 pontos javaslatcsomagot állított össze a krízishelyzet kezelésére

Hírek2020. márc. 20.Növekedés.hu

A Magyarok a Piacon egyesület közel 100 vállalkozást összefogó tagsága nagyságrendileg 14.000 főt foglalkoztat, s tagjaik összárbevétele elérte az 580 milliárd forintot 2018-ban.  Most elkészítették javaslatcsomagjukat, amely a krízishelyzetet kezeli.

A Magyarok a Piacon Klub 10 éve dolgozik a domináns magyar vállalkozói középréteg megerősítésén, exkluzív információk átadásával a tagságnak, és egymástól tanulással

A legutóbbi online videó konferencia fő témája a gazdasági kilátások, avagy a kormány milyen gyors intézkedésekkel tudná hatékonyan segíteni a magyar vállalkozókat? A résztvevő cégtulajdonosok javaslataikat az alábbi pontokban fogalmazták meg:

  1. Ahhoz, hogy elkerüljük 1 millió munkanélküli ember megjelenését, akiket majd az államnak kell eltartania, gyors, határozott támogatást kérünk iparágtól függetlenül. A munkaadói járulékok teljes eltörlését a 2019-es év átlagbér mértéke alatt, azaz a leginkább rászorult réteget támogassuk a munkában tartással.
  2. Aki 2020. január előtt alkalmazott volt és 2019-es átlagbér alatt keresett, azoknak 100 ezer Ft havi juttatás akár munkaállományban van, akár nem. Ha állományban van, akkor ez segít, hogy abban is maradjon, ha már munkanélküli, segít az életben maradásban. Ez 3,5 millió embert érint, azokat, akiknek a legkevesebb tartalékjuk van. Ez a magyar GDP 0,8 %-a havonta. A cégek számára az állományban lévő dolgozók fizetésének terhe 100 ezer Ft-tal csökkenne, azaz a dolgozók nem kapnának több pénzt, a cégek fizetési terhe csökkenne.
  3. A hitelmoratórium bevezetését támogatjuk céges- és egyéni szinten. Ez viszont lefagyasztja a hiteleket, de várhatóan, nagy valószínűséggel blokkolni fogja majd az új hitelek kihelyezését is a bankok részéről, hiszen az amúgy is volatilis és kockázatokkal terhelt helyzetben a moratórium mellett nem fognak új hiteleket adni, ami pont a hitelképes és működőképes vállalatoknak lesz káros. Ezt áthidalandó, szükséges lenne a hitelezést más eszközökkel élénkíteni.
  4. Új hitelekre pár cégnek van szüksége, akik élelmiszeripar, gyógyszeripar területén dolgoznak. Azok számára, akiknek a piaca elveszett vagy nincs alapanyaga, a hitel nem segít.
  5. Munkajogi jogszabályok flexibilisebbé tétele 2020. év végéig a munkahelyek megőrzése érdekében, például a munkáltató egyoldalúan elrendelhesse a részmunkaidőt, 3-4 napos munkahetet, állásidőt, pl. az előző évi átlagbér 50%-t fizetve stb.
  6. Állami beruházások elkezdése nem presztízs, látvány területeken, hanem utak, kórházak, iskolák, bérlakások és informatikai központok terén.
  7. Közfoglalkoztatás megerősítése.
  8. A Növekedési Kötvény Program keretét szélesebbre kellene nyitni a KKV-k előtt és alkalmas módon bele kellene kötni a Garantiqa Hitelgaranciát, mint garantőrt, mert ez bővíti a forráskihelyezést a gazdaságba.
  9. Újraélesztési programok előkészítése, például iparágspecifikus adókedvezmények, cafeteria rendszer visszaalakítása a belföldi szolgáltatások/turizmus majdani erősítése érdekében.

A Magyarok a Piacon Klubról:

A 2010-ben alapított Magyarok a Piacon Klub célkitűzése a domináns magyar vállalkozói középréteg összetartozásának megerősítése. Az egyesület közel 100 vállalkozást összefogó tagsága nagyságrendileg 14.000t foglalkoztat, s tagjaik összárbevétele elérte az 580 milliárd Ft-ot 2018-ban.  

A szervezet rendszeres, közvetlen és őszinte hangulatú, zártkörű összejövetekkel segíti a vállalkozók közötti kapcsolatok elmélyítését, valamint a közvetlen információáramlást. A közösség tagjai olyan nyitott magyar vállalattulajdonosok és -vezetők, akik mögött komoly gazdasági gyakorlat és üzleti tudás áll, illetve akik keresik a személyes és vállalati eredményességüket egyaránt támogató inspirációt, üzleti kapcsolatokat és tapasztalatokat.