A MEKH jóváhagyta a Szerbiából érkező földgázszállítási kapacitás növelését

Hírek2021. júl. 19.Növekedés.hu

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal döntött arról a fejlesztési javaslatról, amelynek célja, hogy a Szerbiából Magyarországra irányuló földgázszállítás kapacitását növelje. A döntés a rendszerszintű optimalizáció részeként elősegíti a meglévő infrastrukturális eszközök hatékonyabb kihasználását, emellett növeli a hazai ellátásbiztonságot - olvasható a MEKH sajtóközleményében.

Európa és a régió földgázellátási struktúrája már rövid távon jelentősen megváltozhat a következő években. Emiatt a MEKH és a rendszerüzemeltetők számára kiemelt feladatot jelent, hogy felkészüljenek a megváltozott irányokból jövő források fogadására.

Az elmúlt években erősödő zöld gazdaság felé történő elmozdulás pedig még inkább arra ösztönzi a földgázszektor szereplőit, hogy újragondolják a rendszerfejlesztés prioritásait, és a meglévő rendszerek jobb kihasználása váljon hangsúlyossá.

Ebben az új megközelítésben elsődleges szempont, hogy az ellátásbiztonság csökkenése nélkül, a beruházások minimalizálásával a költséghatékonyság kerüljön előtérbe.

Az évenként benyújtandó 10 éves fejlesztési javaslatcsomag részeként az FGSZ Földgázszállító Zrt. fejlesztési javaslata szerint a magyar–szerb 6 Mrd m3/év beszállítási kapacitáshoz kapcsolódó infrastruktúra rendelkezésre állásával, a meglévő rendszerek optimálisabb kihasználásával 2021. október 1-jétől biztosítható a 8,5 Mrd m3/év beszállítási kapacitás. Ezzel nagyobb tranzitjellegű szállítási igény kielégítése is lehetővé válik.

Emellett a kapacitás beruházás nélküli növelése a felhasználókat terhelő díjak növekedése nélkül emeli a hazai ellátásbiztonságot is.