A MET csoport 100 százalékos részesedést szerzett egy német naperőmű-projektben

Hírek2023. júl. 31.MTI

A MET csoport 100 százalékos részesedést szerzett az Emeren Germany által fejlesztett Kentzlin fotovoltaikus naperőmű-projektben, amelynek beépített kapacitása 11,5 megawatt peak (MWp), az éves energiatermelése pedig 13 gigawattóra (GWh) lesz, ez 3600 németországi háztartás átlagos éves fogyasztásának felel meg - közölte a svájci központú energiavállalat.

A tájékoztatás szerint a Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia tartományban lévő projekt július közepén elérte az építésre kész állapotot, a naperőmű a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi termelést.

A közleményben kiemelték, a megújuló piacra lépéssel tovább bővült az energiavállalat tevékenységi köre Németországban. A MET csoport a német földgáz- és villamosenergiapiacnak már eddig is aktív szereplője volt.

Az elmúlt években 3,4 terawattórás (TWh) földgáztárolót vásárolt, LNG visszagázosító kapacitást kötött le, helyi leányvállalatot alapított, és egyre növekvő mennyiségben lát el energiával önkormányzati szolgáltatókat, ipari és kereskedelmi ügyfeleket, illetve immár lakossági fogyasztókat is.Christian Hürlimann, a MET csoport megújulókért felelős vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, a Kentzlin projekt jól illeszkedik a MET stratégiai elképzelésébe, amelynek része a belépés a rendkívül kompetitív német megújuló piacra.

Emellett továbbra is cél az európai megújuló portfólió folyamatos bővítése, elsősorban Nyugat-Európában - tette hozzá.

A közleményben hangsúlyozták, a MET csoport megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiájának célja, hogy portfóliója 2026-ra elérje a 2 gigawatt (GW) beépített kapacitást, és ezáltal a vállalat aktív szerepet játsszon az európai energiaátmenetben.

Tavaly a cégcsoport négy országban - Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában - is belépett a megújuló energia piacra.A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére.  

Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív.A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt; a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbmétert tett ki, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh) volt, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket.

A MET honlapján közzétett tájékoztatás szerint a MET Magyarország Zrt. 2007-ben kezdte meg működését Magyarországon a földgáz nagy- és kiskereskedelmi szektorra fókuszálva.

Bár Magyarország továbbra is kulcsfontosságú piac, a MET csoport gyorsan terjeszkedett több európai országban, ahol a piacnyitásokra reagálva zöldmezős leányvállalatokat hozott létre.

A csoport 2013-ban belépett az energia- és olajszegmensbe, 2014-ben megvásárolta a magyarországi Dunamenti Erőművet, tevékenységét villamosenergia-termeléssel is kiterjesztve. Majd 2016-ban a svájci központban LNG pultot hoztak létre, 2017 óta pedig a cégcsoport több új piacra is belépett.

A MET csoport 2018-ban a menedzsment tulajdonába került; jelenleg 90 százalékát a vállalat vezetői és alkalmazottai birtokolják, míg 10 százalékos tulajdonosa a Keppel Infrastructure.