A NASA bejelentette, hogy jövőre már turisták is mehetnek a Nemzetközi Űrállomásra

Hírek2019. jún. 7.Palugyai István

Roby Gatens, az űrállomás (ISS) igazgatóhelyettese bejelentette, hogy 2020-tól akár két alkalommal is megnyitják a Föld körül keringő létesítményt űrturisták és üzleti vállalkozások számára. Ez azt jelenti, hogy kétszer, legfeljebb harminc napra, kizárólag amerikai űrhajóval lehetőséget adnának amatőröknek, hogy a meglátogassák az űrállomást.

Ez óriási változás, mivel korábban a NASA nem engedélyezte az ISS kereskedelmi célú felhasználását, illetve az űrhajósok részvételét piacorientált kutatásokban és elzárkózott az ilyenfajta ötletektől.

Ez a lépés az ISS egyfajta privatizálása felé egyfajta előre menekülés lehet a Trump elnök által meghirdetett tervek árnyékában, ugyanis az amerikai elnök tavaly közzétett költségvetésében az űrállomás bezárása szerepelt 2025-ben.

Ezt igazolta Jeff Davitt, a NASA pénzügyi igazgatója is, amikor kijelentette New Yorkban, hogy megnyitják az utat az űrállomás pénzügyi hasznosítása előtt.

űrhajós


A vállalkozó szellemű űrturisták kiválogatása is egy magánvállalkozás feladata lesz, amely biztosítja, hogy a jelentkezők megfelelnek az űrutazáshoz szükséges orvosi és egyéb követelményeknek, valamint megfelelő kiképzést kapnak a különleges utazás előtt.