A német lakosságnak csak a 2 százalékát sikerült beoltani eddig

Hírek2021. feb. 23.MTI

A német lakosságnak csak a 2 százalékát sikerült beoltani eddig, ami kevesebb, mint a fele a magyarországi adatnak - mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltási kampány tervének gyökeres átalakítását sürgeti a súlyos vakcinahiány miatt a szövetségi kormánytól Németország egyik vezető járványügyi szakembere.

Georg Spöttle erre reagálva azt mondta: német szaklapok információi szerint szükség lesz az orosz és a kínai vakcinára is, ha növelni szeretnék a lakosok átoltottságát.

"Azt mondják, ha arra várnak, hogy az Európai Unió közös beszerzéséből érkezzenek - szinte csepegtetve - az oltóanyag-szállítmányok, akkor valószínűleg csak augusztus végére vagy talán csak szeptemberre tudnák megoldani a lakosság 50-60 százalékának átoltását"

- közölte Georg Spöttle.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a németeknek "ellenérzéseik" vannak a brit-svéd AstraZeneca vakcinájával szemben, ezért nem adják 65 éven felülieknek.

Ráadásul a vakcina hatékonysága német szakemberek szerint csak 74 százalékos, ennél sokkal jobb az orosz Szputnyik, a kínai Sinopharm- vagy a Pfizer-vakcina, hiszen ezek hatékonysága 91-95 százalékos - tette hozzá.

"Nagyon sok német politikus kezdi azt látni", hogy a közös beszerzés "teljes vakvágány" - emelte ki, hozzátéve, a 86 milliós Németországnak nagyon sok oltóanyagra van szüksége, ami nem lesz elérhető, ha csak három nyugati gyártóra számítanak.