A német versenyhatóság vizsgálja az Amazon visszaéléseit

Hírek2018. dec 2.Növekedés.hu

A vizsgálatának fő célja annak megállapítása, hogy az Amazon visszaélt-e piaci erőfölényével. Miután „nagy számú” panasz érkezett az Amazon on-line piacát igénybe vevő eladóktól, a német versenyhatóság, a Bundeskartellamt  vizsgálatot indított az e-kereskedelem óriása ellen. Ez egy újabb csapás a vállalatra, amely ellen már zajlik egy hasonló EU-eljárás is. A Bundeskartellamt vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy az amerikai Amazon német leányvállalata, az amazon.de visszaélt-e piaci erőfölényével a versenytársak háttérbe szorítása érdekében. „Mint a legnagyobb kiskereskedőnek és a legnagyobb platformnak, az Amazonnak lehetősége van más eladók tevékenységét akadályozni” olvasható a hatóság elnökének, Andreas Mundt-nak a közleményében.  Az amerikai vállalat ellen számos panaszt nyújtottak be. A német versenyhatóság vizsgálni fogja azt is, valóban visszatartott-e kifizetéseket és befagyasztott-e számlákat. Elemezni fogják a piactér termék-értékelési rendszerét és a vállalat szállítási gyakorlatát. Az Amazon németországi központjában, Münchenben azt mondják: készen állnak „teljes körűen együttműködni a Bundeskartellamt-tal és továbbra is azon dolgoznak, hogy segítsék a kis-és középvállalatok növekedését.” A németországi vizsgálat nem az egyetlen: az Európai Bizottság szeptemberben hasonló célú vizsgálatot indított az Amazon ellen. Katarina Barley német igazságügyi miniszter üdvözölte az Amazon ellen indított vizsgálatot. "A nagy internetes platformok nemcsak mindennapi életünket alakítják, jelentős piaci erőre is szert tettek” mondta a miniszter a Handelsblatt üzleti napilapnak.  „Nem szabad megengedni, hogy meghatározó piaci helyzetükkel visszaéljenek és akadályozzák a kisebb kereskedő vállalkozások tevékenységét … ha szükséges, meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket”.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.