A németek többsége előrehozott választást szeretne

Hírek2023. okt. 10.MTI

Előrehozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást akar a németek többsége egy kedden ismertetett felmérés szerint.

A Bild című lapban közölt adatok szerint a német választók 57 százaléka támogatja az előrehozott választás gondolatát, és alig egyharmaduk, 31 százalékuk gondolja úgy, hogy a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormányának a törvényhozási ciklus tervezett végéig, 2025 őszéig hivatalban kell maradnia.Az adatok pártok szerinti bontása azt mutatja, hogy az összes ellenzéki párt és az FDP táborában is többségben vannak az előrehozott választás támogatói, a liberálisok szavazóinak 53 százaléka véli úgy, hogy a legjobb lenne lezárni az első SPD-Zöldek-FDP összetételű kormány történetét és új választást tartani.

Az Insa közvélemény-kutató intézet felmérésében a kormányzati politika öt területét vizsgálták.

Kimutatták, hogy a választók leginkább a migráció és a menekültügy területén végzett munkával elégedetlenek: az irányváltást szorgalmazók aránya 59 százalék.

Többségben vannak az elégedetlenek a lakáspolitika ügyében is, 52 százalék tartja eredménytelennek a kormány tevékenységét. Az energia-, valamint a nyugdíj- és szociálpolitika területén kifejtett kormányzati erőfeszítésekkel 49 százalék elégedetlen, a klímavédelemben 41 százalék sürget politikaváltást - mutatták ki a választókorú népességre reprezentatív felmérésben.

Az adatokat hétfőn vették fel, egy nappal a bajorországi és hesseni tartományi törvényhozási (Landtag-) választás után, amelyen mind a három kormánypárt gyengébben szerepelt, mint az előző, 2018-as választáson.

Az FDP Bajorországban ki is esett a tartományi gyűlésből, Hessenben pedig éppen a bejutási küszöbön, 5 százalékon végzett.