A régió legnagyobb fenntarthatósági eseményét tartják Budapesten

Hírek2021. dec. 1.Dajkó Ferenc Dániel

A PlanetBudapest 2021-en 20 ezer négyzetméteren 185 kiállító mutatkozik be. Az eseményen egy expót és egy nemzetközi jelentőségű világtalálkozót is tartanak. A kiállításon interaktív standoknál mutatják be a fenntarthatóságot. A látogatók megismerhetik a bolygónk lehetséges jövőképeit, fenntartható élelmiszereket kóstolhatnak, vagy akár megtervezhetik a holnap városát.

Az ökológiai lábnyomunk minimalizálása, a karbonsemlegesség, az ökológiai sokféleség megőrzése, vagy éppen a cirkuláris gazdaság egyre népszerűbb hívószavak napjainkban. Országok és vállalatok egyaránt tesznek vállalásokat, hogy működésük fenntarthatóbb legyen, de számos dolog az egyének szintjén dől el. Ha a fogyasztók tudatosabbak és előnyben részesítik a valóban fenntartható forrásból származó termékeket, illetve, ha maguk is csökkentik a saját ökológiai lábnyomukat, az óriási előrelépést jelenthet egy zöld jövő irányába. Ahhoz, hogy ezt elérjük, elengedhetetlen az edukáció, hogy az óvodás gyermekektől a felnőttekig mindenki számára fontossá váljon a környezettudatosság.

Ne mulasszuk el a pillanatot 

Most, a hét folyamán, Budapesten, a Hungexpo területén megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón, bárkinek lehetősége lesz megismerni gyakorlatilag mindent, amit a fenntarthatóságról tudni érdemes.

Látványos installáció a Planet Budapest 2021 kiállításán

Az esemény megnyitóján Áder János Köztársasági elnök is beszédet mondott:

Vigyázz arra, hogy ne mulaszd el a pillanatot, amely csak a te pillanatod, műved kivitelének végzetszerűen kijelölt időszaka. Kényelem, szöszmötölés, gyávaság, lustaság néha késleltetik feladatod kivitelét, noha szíved mélyén tudod jól, hogy az idő telítve van azzal, amit rajtad keresztül el akar mondani. Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, mikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztja a jelenet végszavát. Nemcsak műved van, az idő is van. S az időn belül meg van a te pillanatod, melyet nem szabad elmulasztani

- idézte beszédében az államfő Márai Sándor sorait.

A gálakoncerten fellépő fiatalok, négy ország művészei, nem mulasztották el a pillanatot, tehetségüket kamatoztatva, már most nagyszerű élménnyel ajándékozzák meg közönségüket. Nekünk pedig, aki Budapesten a közös jövőért viselt felelősség miatt összegyűltünk, az a feladatunk, az a pillanatunk, hogy ezek a fiatalok olyan, vagy jobb világban éljenek, mint amiben mi élhettünk - fogalmazott.

A legjelentősebb a régióban

A kiállítás egyébként az egész régió legjelentősebb fenntarthatósági eseménye, 185 kiállító mutatkozik be rajta, egy 20 ezer négyzetméteres területen. A rendezvény teljesen ingyenesen látogatható, viszont a belépés védettségi igazolvány meglétéhez kötött – tudtuk meg, a PlanetBudapest 2021 helyszínének sajtóbejárásán.  

Az expón hatalmas területen mutatják be, hogy mit tehetünk mi a környezetünkért, és mire kell figyelnünk amikor megveszünk egy terméket a boltban, vagy éppen amikor a házunk fűtésrendszerét megtervezzük.

Megtervezhetjük a jövőt

Az energiagazdálkodás kapcsán a látogatók megismerhetik, miért előnyös a fapelletes tüzelőanyag használata egy vegyestüzelésű kazánban, miért jelenthet kitörési pontot hazánk számára a geotermikus energia, és hogy mik az előnyei, illetve a hátrányai a napelemeknek és a szélturbináknak.

Egy rendkívül látványos standnál azt is bemutatják, mik a veszélyei a monokultúrás növénytermesztésnek, és hogy hogyan lehet megőrizni a sokféleséget a mezőgazdaságban.

A jövő városát is megtervezhetjük, ha ellátogatunk az expora. Ehhez egy óriási terepasztal és hozzá kapcsolódó tabletek állnak a rendelkezésünkre.

A lineáris és a körforgásos gazdaság közötti különbségeket is megismerhetjük. Ezek napjainkban egyre gyakrabban használt szavak, de valószínűleg sokan még nem tudják pontosan mit is jelentenek, így a kiállításnak ez a része is nagyon izgalmas lehet.

Látványos installációkkal hívják fel a figyelmet a lineáris gazdaság fenntarthatatlanságára

Nem halat rejt a konzerv

A tengerek élővilágával foglalkozó részleg valószínűleg a felnőttek számára is nagyon elgondolkodtató lesz. A kék megvilágítású helyiségben óriási tonhalkonzervek vannak egymásra halmozva, amiket ha kinyitunk nem a hal húsával találkozunk benne, hanem annak a következményével, amit az okoz, hogy tengeri halászatból származó termékeket fogyasztunk. Sokkoló adatokkal szembesülhetünk itt, többek közt azzal, hogy az emberiség évente 70 millió cápát írt ki, ráadásul állatkínzással felérő módszerekkel.

Ebben a konzervben a cápauszony fogyasztásának a sokkoló károkozására hívják fel a figyelmet

Környezetszennyező avokádó

A tudatos vásárlásra, a fenntartható élelmiszerekre is komoly hangsúlyt fektettek a szervezők. Interaktív körülmények között például azt is megtudhatjuk, hogy az asztalunkra kerülő avokádó termesztése milyen hatalmas mennyiségű vizet igényel, milyen veszélyt jelentenek a biodiverzitásra a garnélarák tenyészetek, vagy éppen mekkora karbonlábnyomot hagy maga után a szarvasmarha tenyésztés. A standnál persze az is kiderül, hogy melyek azok az élelmiszerek, amiket nyugodt szívvel fogyaszthatunk, mert az előállításuk csak minimálisan terheli meg a környezetet.

Óriási a karbonlábnyoma a marhahúsnak

Fontos kiemelni, hogy az egész napos családi élményprogramnak része egy ételkóstoló is, ahol megkóstolhatóak a legfinomabb, felelős szemlélettel készült ételek is. Az expó megoldásokat kínál a jövő fenntartható és egészséges étkezésére is. Olyan hazai, szezonális, fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszereket mutatnak be a látogatóknak, amelyek finomak, egészségesek és bárki számára elérhetőek, egyben csökkentik az élelmiszerek előállításával járó ökológiai lábnyomot, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását – hangzott el a bejárás során.

A tartós fogyasztási cikkek kapcsán is számos izgalmas tényt megismertetnek a látogatóval és rengeteg tippet kapunk, hogyan tehetjük fenntarthatóbbá az életünket.

Számos tippet kapunk, hogyan tehetjük fenntarthatóbbá az életünket

Fenntartható kiállítás

A kiállítás egyébként maga is fenntartható, minden stand újrahasznosított anyagokból készült, teljesen mellőzik a PET palackok használatát, mindenhol biztosított a szelektív hulladék gyűjtés a rendezvény területén, elektromos kukásautók szállítják el az eseményen keletkezett hulladékot és legalább 12 ezer fa ültetésével kompenzálják az expo karbonlábnyomát.

A fenntarthatóságot szolgálják azzal is, hogy a külföldi vendégek számára közzétették a zöld minősítésű szálláshelyeket, illetve, hogy a rendezvény helyszínére akár a főváros több pontjáról induló, korszerű elektromos buszokkal is el lehet jutni  – tudtuk meg.

A virágládák se műanyagból, hanem fenntartható kartonból készülnek

Rangos diplomáciai találkozó

Az expó mellett a rendezvénysorozat keretein belül egy világtalálkozó is megszervezésre került. Ez most a fenntarthatóság témakörében szervezett legrangosabb nemzetközi diplomáciai találkozó a közép-európai régióban. A Világtalálkozó során politikai döntéshozók, a tudományos élet képviselői és nemzetközi szervezetek magas rangú tisztségviselői, finanszírozási intézmények vezetői és a fenntarthatósági célok megvalósításában élenjáró, konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői szólalnak fel.

Ugyancsak fontos szerepet kapnak a Világtalálkozó programjában a globális és regionális finanszírozási intézmények, valamint az üzleti élet fenntarthatóság iránt elkötelezett szereplői is. A világtalálkozó célja, hogy szerepet vállaljon a fenntarthatósági fordulat elősegítésében, amelynek keretében a résztvevők olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen lehet világ a koronavírus után, milyen tanulságok vonhatók le, és mi az, amin változtatni kell.

A rendezvény egyik kiemelt programja a Your Planet, azaz a Te Bolygód című látványos és informatív kiállítás, ahol 12 szigeten, összesen 66 installáció mutatja be a Föld jövőjét formáló kedvezőtlen folyamatokat és a lehetséges megoldásokat.